Rastislav Búgel Rôzne

Konferencia Iuventy v Nitre: Mladí nechcú podnikať, hľadajú prácu v zahraničí

Stratégiu pre mládež na roky 2014 až 2020 predstavil v Nitre Slovenský inštitút mládeže IUVENTA. Týka sa oblasti vzdelávania, tvorivosti, podnikania, participácie mladých, dobrovoľníctva, práce s mládežou, sociálneho začlenenia, zdravia a vzťahu mládeže k svetu a zamestnaniu.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia Iuventy v Nitre: Mladí nechcú podnikať, hľadajú prácu v zahraničí
Zdroj: TASR

„Až 70 percent mladých ľudí v procese vzdelávania si nevie predstaviť svoje profesionálne pôsobenie na Slovensku, preto zvažuje odchod do zahraničia. Takmer 90 percent ich rovesníkov si po skončení školy netrúfa podnikať, chýbajú im vedomosti z podnikateľského mentoringu,“ skonštatovala počas konferencie o mládeži Marcela Hajtmánková z IUVENTY.

Hajtmánková vychádzala zo zistení Správy o mládeži 2014, podľa ktorej patrí k súčasným negatívnym javom napríklad vzrastajúca šikana dievčat voči ich rovesníčkam najmä prostredníctvom sociálnych sietí. Správa poukázala aj na fakt, že čoraz viac mladých pod 15 rokov má skúsenosti s marihuanou, sedem percent z opýtaných aj s inými nelegálnymi drogami. Narastá počet tínedžerov pod 15 rokov, ktorí holdujú tvrdému alkoholu.

Konferenciu zorganizoval Nitriansky samosprávny kraj. Jeho predseda Milan Belica zdôraznil najmä potrebu orientovať vzdelávací proces na potreby trhu práce, aby si mladí po skončení školy mohli nájsť zamestnanie, čo je v súlade so stratégiou pre mládež na nastávajúce roky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM