Jaroslav Dodok Životný štýl

Leto láka mladých k svadbám: Na východe vládne nový trend, sobáše na kúpalisku

Počet svadieb sa každoročne zvyšuje už v mesiaci máj, v letných mesiacoch a septembri je ich najviac. Trendom posledných rokov sú v našich končinách aj sobáše na kúpalisku.

Ilustračný obrázok k článku Leto láka mladých k svadbám: Na východe vládne nový trend, sobáše na kúpalisku
Foto: Slávka Kellová

Prešovčania najradšej uzatvárajú manželstvá v letných mesiacoch, najviac svadieb na prešovskom mestskom úrade je od mája do konca septembra. Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, podľa štatistiky na Matričnom úrade v Prešove počas letných sobôt sa tu uskutoční aj desať sobášov.

Počet sobášov sa každoročne zvyšuje už v mesiaci máj, v letných mesiacoch a septembri je ich najviac. Podľa štatistík z matriky je tento počet za posledné roky porovnateľný.

Gazdová konkretizovala, že v máji v roku 2011 uzavrelo manželstvo 59 párov, v júni 68, júli 67, v auguste 65 a v septembri dokonca 85 párov.

Vlani sa tento počet výrazne nezmenil, v máji uzavrelo manželstvo 52 párov, v júni 76, júli 70, auguste 65 a v septembri 107. Hovorkyňa doplnila, že tento rok sú čísla podobné, v máji evidovali 59 sobášov a v júni 63. Júl začína byť tiež sľubný a do začiatku jesene sa počty novomanželov ešte zvýšia.

Kmetóny Gazdová konštatovala, že s nezvyčajnými či extrémnymi požiadavkami sa na prešovskej matrike zvyčajne nestretávajú, keďže v zmysle zákona musia byť pri obradoch splnené určité podmienky. Ale sú aj svadby na netradičných miestach. „Trendom posledných rokov sú v našich končinách najmä sobáše na kúpalisku, v neďalekom rekreačnom stredisku či v priestoroch reštauračných zariadení a penziónov, kde majú práve vonkajšie prostredie prispôsobené aj na tieto príležitosti," povedala hovorkyňa.

Každý rok je bohatý aj na tzv. magické dátumy, v Prešove však tejto móde snúbenci nie veľmi podľahli. „Mali sme však aj takých, ktorí si okrem dátumu vyžiadali aj presnú hodinu a minútu, v ktorej vyslovia svoje áno. Väčšinou sa termíny plánujú na základe iných okolností ako numerologických výkladov magických dátumov," povedala hovorkyňa mesta.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM