Jaroslav Dodok Univerzity

Lietajúci profesori budú mať najviac tri úväzky

Vysokoškolskí učitelia budú môcť pracovať len na jeden plný úväzok a maximálne ďalšie dva čiastočné úväzky. Na viac ako troch školách teda učiť nebude môcť.

Ilustračný obrázok k článku Lietajúci profesori budú mať najviac tri úväzky
Foto: Jaroslav Dodok

Mali by mať len jeden plný úväzok na 40 hodín týždenne a okrem toho ešte maximálne ďalšie dva čiastočné úväzky, ktorých rozsah určí zamestnávateľ.

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu predsedu parlamentného školského výboru Mojmíra Mamojku k novele vysokoškolského zákona, ktorý v utorok odobril tento výbor Národnej rady SR.

Pôvodne minister školstva Dušan Čaplovič navrhoval okresanie úväzkov na 69 hodín týždenne, aby obmedzil takzvaných lietajúcich profesorov. Nepáči sa mu, že učia na viacerých vysokých školách a nevenujú sa dostatočne vedeckej práci.

Dohoda na prechodné obdobie

Poslanci napokon Mamojkovým návrhom zmiernili pôvodnú verziu. Mamojka argumentoval tým, že 90 percent učiteľov má viac úväzkov, aby zaplatili účty.

Doplnil, že ani on nemá rád tri až štyri pracovné úväzky, ale je to predovšetkým na dekanoch a rektoroch. Ak má pedagóg slabé výsledky, nech ho vyrazí, dodal.

Podľa ministra je to istá dohoda, ktorá je prijatá na prechodné obdobie do prípravy nového vysokoškolského zákona do roku 2015. Schválený pozmeňujúci návrh obmedzí lietajúcich profesorov. Rektori už teraz zavádzajú tvrdé kritériá, pripomenul.

„Aby učiteľ, pedagóg, profesor nielen prednášal, ale robil aj vedu pre tú vysokú školu,“ doplnil Čaplovič. Novela prináša aj predĺženie externého štúdia. Poslanci odobrili pozmeňujúci návrh predsedu školského výboru, podľa ktorého externistom potrvá bakalárske štúdium najmenej tri a najviac päť rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM