Jakub Forgács Udalosti

Litre potu a výkony na hranici ľudských schopností: Parkouristi stvárali v Bystrici nevšedné kúsky

Pod Urpínom sa stretlo viac ako 150 nadšencov umenia pohybu z piatich krajín Európy, aby si spoločne zatrénovali a povymieňali si skúsenosti. Nezostali však iba pri tom...

Ilustračný obrázok k článku Litre potu a výkony na hranici ľudských schopností: Parkouristi stvárali v Bystrici nevšedné kúsky
Zdroj: Dnes24.sk

Štvrtý ročník podujatia Parkour Meeting Banská Bystrica sa odohrával v Športovej hale Dukla na Štiavničkách, kde mali organizátori jasný cieľ. Premeniť prázdnu halu na parkourové ihrisko plné najrôznejších prekážok od kociek z paliet, cez bariéry, až po hrazdy. „Prípravy boli aj tento rok náročné, ale pomohlo nám s nimi množstvo dobrovoľníkov z Banskej Bystrice, za čo sme im veľmi vďační,“ povedala Natália Luptáková, jedna z tímu organizátorov tohto podujatia, ktorí do haly zvážali prekážky už deň pred jej začatím.

Skromní hostia ukázali viac ako len skoky…

Samotné podujatie sa začalo v stredu popoludní, kedy sa hala postupne zapĺňala približne 150 parkouristami zo Slovenska, Česka, či Poľska. „V stredu ich čakal voľný program, individuálny tréning, zoznamovanie sa… A samozrejme, zvítanie sa s našimi vzácnymi, no pritom skromnými zahraničnými hosťami Danielom Ilabacom z Veľkej Británie a Bogdanom Cvetkovicom zo Srbska,“ pokračovala Natália. Tí si už po pár minútach v hale vyskúšali ladné pohyby na konštrukciách z lešenárskych trubiek.

Nezostali však len pri skákaní a podvečer sa vybrali pred halu, kde si s ostatnými parkouristami posadali do kruhu, v ktorom vládla veľmi priateľská atmosféra. „Rozprávali o tom, že tak, ako je čas na trénovanie, tak by mal byť aj na oddych a spoločné zdieľanie sa. Daniel vtedy povedal, že hoci ho na veľké akcie volajú preto, aby skákal, on má najradšej práve chvíle, kedy sa môže s ľuďmi rozprávať,“ dodala mladá organizátorka, podľa ktorej to bol veľmi magický čas.

Parkour na vlastnej koži

Hlavný program, ktorý bol venovaný aj verejnosti, sa začínal vo štvrtok ráno v parku pod Pamätníkom SNP. Tréningu sa chopil Bogdan, ktorý dal parkouristom poriadne zabrať. “Behali sme v parku klasicky, bokom, dozadu, to všetko za riadnej horúčavy. Pokračovali sme cvikmi na schodoch, či už behom, alebo chôdzou po štvornožky, ktoré dokážu parkouristov výborne pripraviť na trénovanie techník,” uviedla Natália. Do tejto rozcvičky sa mohol zapojiť každý kto chcel, a tak si ju vyskúšalo aj niekoľko ľudí z radov verejnosti, medzi ktorými nechýbali ani malé deti.

Pred obedom si opäť všetci posadali do kruhu v parku, aby pokračovali v trochu inom type tréningu a porozprávali sa. „Daniel s Bogdanom boli veľkou motiváciou pre parkouristov, ktorí tam vtedy boli. Rozprávali im o tom, že ich tréning nemá pozostávať iba zo skákania, ale i z najrôznejších výziev, ktoré posilnia nielen ich telo, ale aj ducha. Tiež spomínali, že sa majú venovať začiatočníkom a vzájomne si pomáhať. Sú to veci, ktoré sa ťažko vysvetľujú, keď to človek sám nezažije,“ povedala.

Keď sa mladí športovci vrátili do haly, čakal ich krátky oddych a čas na obed. Po ňom nasledovali prednášky a workshopy, ako pre účastníkov, tak i pre každého, kto sa prišiel pozrieť. “Skúsenejší parkouristi vysvetľovali záujemcom tréning na zábradliach a hrazdách, workshop viedli aj profi crossfiteri a kto chcel, mohol si vyskúšať aj parkour naboso. K slovu sa dostali i hostia, ktorí si pripravili skutočne nevšedné workshopy. Bogdan učil sústredenosť pri prekonávaní prekážok s pomocou lôpt a Daniel zase tímovú spoluprácu a plynulosť pri vyhýbaní sa „ľudským zombiekom“,” spomenula Natália. Ako doplnila, základné techniky si na workshop prišlo vyskúšať aj niekoľko malých detí, ktorým sa venovali skúsenejší parkouristi.

Parkouristi ako veľká rodina

Už v piatok ráno čakalo parkouristov aj organizátorov náročné vstávanie. Jedných preto, že hodiny preskákali na prekážkach a druhí zase riešili odvážanie prekážok z haly. S tým organizátorom radi pomohli aj niektorí účastníci, ktorí kvôli tomu dokonca zostali v Banskej Bystrici až do poobedia. “Aj tu sa ukázal parkourový duch – to, že sme jedna veľká rodina a držíme pokope,” uviedla organizátorka.

“Touto cestou by sme chceli veľmi pekne poďakovať všetkým sponzorom, priateľom a dobrovoľníkom, ktorí nám túto akciu pomohli pripraviť. Veríme, že vďaka nim sa meeting podarí aj o rok – ešte väčší a ešte nezabudnuteľnej­ší,” dodala na záver Natália. Tento projekt bol financovaný s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Atmosféru tohto podujatia môžete načerpať v našej foto a videogalérii!

Titulná foto: Michala Obšitošová

Foto: Michala Obšitošová, Freerun Slovakia, Jakub Sedláček, Tibor Navrátil, Marek Bari

Parkour meeting Banská Bystrica 2014 zaujal nielen skokmi
1
Galéria
Parkour meeting Banská Bystrica 2014 zaujal nielen skokmi
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM