Univerzity

Luxemburský študent zavítal do Prešova, onedlho mu to došlo: Najväčší problém, s ktorým som sa musel vyrovnať!

Zavítal do Prešova, ale narazil na prekážku. O tom, s čím sa musel vyrovnať študent z Luxemburska, ochotne prezradil on sám osobne. Čo mladík zo zahraničia označil ako najväčší problém po príchode do nášho mesta a aké má z Prešova dojmy?

Ilustračný obrázok k článku Luxemburský študent zavítal do Prešova, onedlho mu to došlo: Najväčší problém, s ktorým som sa musel vyrovnať!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Obchodná akadémia v Prešove presadzuje filozofiu otvorenosti voči svetu. Podporuje zahraničnú odbornú prax, a to vo vzťahu voči vlastným študentom, ktorým zabezpečuje pracovné pobyty v krajinách Európskej únie, a tiež vytvára vhodné podmienky pre prax v našich firmách pre žiakov z partnerských škôl. Informoval o tom riaditeľ Obchodnej akadémie v Prešove Peter Kopčák.

Prax aj v pivovare

V tomto školskom roku si mohlo 23 žiakov prešovskej obchodnej akadémie vyskúšať pracovný trh v Grécku, Nemecku, Luxembursku, Holandsku a Rakúsku. Recipročne prišli do Prešova študenti z Nemecka a Luxemburska, ktorým našli prax v domácich firmách v Prešove a vo Veľkom Šariši. Praxovali v pivovare, pri výrobe svetelnej výzdoby aj vo firme na výrobu oceľových konštrukcií.

Škola už druhý školský rok realizuje projekt Living and working in Europe/Život a práca v Európe v rámci programu Erasmus+ . V spolupráci s partnerskými školami a firmami v krajinách EÚ zabezpečuje štvortýždňovú odbornú prax pre žiakov tretích ročníkov. V minulom školskom roku bolo na praxi 21 študentov, ktorí pracovali v cestovných kanceláriách, na recepciách hotelov, vo výrobných i obchodných firmách. OA získala finančný príspevok na odbornú prax aj na ďalšie dva roky.

Najväčší problém

Aktuálne sú na šesťtýždňovej odbornej praxi v Prešove traja študenti z partnerskej školy Lycée du Nord vo Wiltzi z Luxemburska. Počas svojho pobytu nadviazali kontakty s prešovskými žiakmi, s ktorými si budú môcť vymeniť svoje názory a podeliť sa o nové skúsenosti.

Z Luxemburska do našich končín zavítal aj mladík menom Patrick. Ten po príchode do Prešova podľa vlastných slov narazil na problém, ktorý dokonca označil ako najväčší. S akou prekážkou sa tento zahraničný študent u nás musel vyrovnať? Viac prezradil už on sám.

„Najväčším problémom, s ktorým som sa po príchode do Prešova musel vyrovnať, bol jazyk. Zistil som, že málo ľudí rozpráva nemecky alebo anglicky," povedal Patrick Rodriguez.

Tento mladík aktuálne pracuje vo firme GOHR vo Veľkom Šariši. "Pracujem na technologickom oddelení a spolupracujem s mojím mentorom, ktorý je veľmi pozorný. Oboznámil ma s výrobou, vysvetlil, ako funguje firma. Bolo pre mňa zaujímavé zistiť, ako sú prepojené jednotlivé oddelenia. Prešov je veľmi pekné mesto s príjemnou atmosférou,“ opísal svoje dojmy z nášho mesta na záver luxemburský študent.

Môže vás zaujímať:

O pivo sa tiež treba vedieť starať: Študenti z prešovskej Hotelovej akadémie mali nevšednú výučbu!

Pripravovali sa na ňu niekoľko mesiacov: Maturita študentov prešovskej hotelovky prebehla vo veľkom štýle, FOTO

Krístínka má neľahkú diagnózu, ale napriek tomu bojuje: Talent dievčatka z Prešova je neprehliadnuteľný!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM