Lucia Lauková Ostatné

Maturity na známom nitrianskom gymnáziu: Stres, neúčasť pre zlomené ruky a nepríjemná otázka

Písomné maturity odštartovali aj v meste pod Zoborom. Na jednom z nitrianskych gymnázií začali s dôležitou skúškou všetci až na jedného maturanta. Mal však na to pádny dôvod.

Ilustračný obrázok k článku Maturity na známom nitrianskom gymnáziu: Stres, neúčasť pre zlomené ruky a nepríjemná otázka
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok odštartovala písomná časť maturitných skúšok. Tá preverí pripravenosť aj maturantov nitrianskych stredných škôl. Rovnako tak aj na ďalších 725 stredných školách, kde sa píšu písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Jasným signálom toho, že prišiel deň, ktorého sa podaktorí obávali, bolo aj slávnostnejšie oblečenie študentov. Aby sme zistili, aké sú pocity študentov počas skladania písomnej skúšky dospelosti, vybrali sme sa návštevu nitrianskeho gymnázia. Počas písania testu a slohu zavládlo v škole ticho, ktoré ocenili asi najmä učitelia.

Bála sa, že odpadne

Aby neboli maturanti vyrušovaní na chodbe bol dozor, taktiež na dverách tried bolo upozornenie s nápisom Nerušiť. Maturantov sme oslovili počas prestávky medzi testom a slohom. Svoje pocity opísali rôzne. Natálii odľahlo že neodpadla. „Strašne som sa bála, som si robila ešte večer testy z minulých rokov a nič mi nevychádzalo, tak to mi spôsobilo ešte väčší stres ako som mala“ povedala Barbora. Pomohla aj čokoláda. Úplne iný prístup zvolila jej kamarátka Natália. „Ja som sa vôbec nestresovala, nebolo to až také hrozné aby som sa toho tak bála,“ uviedla Natália. Dokonca nám prezradili, že mali aj ťažie písomky a nakoniec žartovne poznamenali, že tento rok chýbala pikoška ako slovko „súc“.

Chalani sa báli slohu

Dievčatá sa slohu až tak nebáli, väčšinou povedali, že niečo určite napíšu. Chlapci mali iný názor.„Našlo sa pár vecí čo som nevedel, ale test je pre mňa ľahší ako sloh. Toho sa bojím viac,“ prezradil Dominik. Ako ďalej uviedol stresu sa snažili predísť tým, že na to jednoducho nemysleli.

Prekvapila ich hneď prvá otázka testu

Predsa len sa našla otázka, ktorá niektorých maturantov zaskočila. „Hneď prvá otázka bola taká, že ma prekvapila. Mali sme vybrať správnu odpoveď na otázku aká bola postava Salome. Medzi odpoveďami boli aj možnosti éterická, ambiciózna či iniciatívna,“ povedali nám maturanti Ivana a Matúš.

Bude maturovať až v apríli

Na Gymnáziu Párovská 1 maturovalo spolu 149 žiakov. Malo ich byť o jedného viacej. Ako nás informovala sekretárka riaditeľa jeden žiak sa nemohol zúčastniť písomných maturít v riadnom termíne zo zdravotných dôvodov. Nedávno si zlomil obe ruky. Takýto prípad sa asi často nestáva, škola je však pripravená aj na takýto scenár a pre žiaka vyhradili osobitný termín. Svoju písomnú maturitnú skúšku zloží až v apríli a pravdepodobne sám.

Maturity na známom nitrianskom gymnáziu: Stres, neúčasť pre zlomené ruky a neprí
4
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM