Peter Klimant Udalosti Udalosti

Mesto ocenilo najlepších pedagógov: Toto sú prešovskí učitelia, ktorým sa dostalo veľkej pocty!

Mesto Prešov ocenilo pri príležitosti Dňa učiteľov najlepších pedagógov a zamestnancov prešovských škôl. Radnica si všimla úspechy nielen zamestnancov vlastných škôl, ale aj škôl, ktorých zriaďovateľom sú iné subjekty.

Ilustračný obrázok k článku Mesto ocenilo najlepších pedagógov: Toto sú prešovskí učitelia, ktorým sa dostalo veľkej pocty!
Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostný akt sa konal v sále Čierneho orla PKO v Prešove vo štvrtok popoludní. Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, 16 ocenených vybrala odborná komisia.

"Vybrať tých najlepších bola náročná úloha, pretože každý z navrhnutých učiteľov spĺňal kritériá pedagóga, pre ktorého je práca so zverenými deťmi, žiakmi i študentmi poslaním,“ uviedla Ľudmila Kravčáková z oddelenia školstva a športu Mestského úradu (MsÚ) v Prešove. Ocenenie získali však nielen učitelia, ale aj ich nepedagogickí kolegovia z materských, základných a stredných škôl.

Učitelia z materských škôl

Riaditeľku Materskej školy (MŠ) na Važeckej ulici Slávku Lukáčovú ocenilo mesto za získanie certifikátu v projekte Centrum excelentnosti. Z celkového počtu 2870 MŠ na Slovensku sa to podarilo iba ôsmim. Ocenenie dostala aj Daniela Girmalová, učiteľka z MŠ na Sabinovskej ulici, ktorá je dlhoročnou šéfredaktorkou školského časopisu Sabínkine okienko.

Jej zásluhou časopis získal ocenenie na celoslovenskej súťaží Pro Slavis. Renátu Balenčinovú, učiteľku z MŠ na Ulici Mirka Nešpora ocenili pre jej vedenie detí k estetickému cíteniu.

Ocenenia pre pedagógov základných škôl

Z prešovských základných škôl (ZŠ) si ocenenie odniesla Slávka Čorejová, zo ZŠ na Šmeralovej ulici, ktorá získala aj prvé miesto v internetovom hlasovaním o naj učiteľa Prešova. Svojich žiakov pripravuje na olympiády z biológie a fyziky. Vďaku a úctu mesto prejavilo tiež Alene Pekárovej zo ZŠ na Ulici Matice slovenskej, ktorá vie nadchnúť žiakov a pripraviť na literárne súťaže. K oceneným patrí aj Jana Pruchnerovičová, učiteľka zo ZŠ na Važeckej ulici, ktorá sa venuje deťom s výtvarným nadaním.

Tamara Simoníková zo ZŠ na Ulici Májové námestie si ocenenie vyslúžila vďaka vedeniu žiakov k čítaniu a ochrane zvierat. Jana Novotná zo ZŠ na Bajkalskej ulici má za sebou 41-ročnú prax vychovávateľky. Jej rukami prešli stovky detí, ktorým vštepovala lásku k spevu. Danka Kovalčíková z ABC – CVČ získala ocenenie za úspešné vedenie folklórneho súboru Rozmarija. Ďalšou ocenenou je Dagmara Čurová zo Základnej umeleckej školy Mikuláša Moyzesa, ktorá je nielen vynikajúcou učiteľkou hry na husliach, ale sama je aktívnou hráčkou na sláčikových nástrojoch.

Upratovačka i kuchárka

Z radov nepedagogických zamestnancov mesto ocenilo upratovačku Emíliu Pončákovú, kuchárku Martu Mihokovú a hospodárku Evu Witnerovú.

Z neštátnych škôl mesto ocenilo z Gymnázia a ZŠ sv. Mikuláša učiteľku Miriam Feretová, ktorá sa vo svojom voľnom čase venuje žiakom so záujmom o prírodné vedy a štúdium medicíny. Júliusa Humeňanského, učiteľa na Súkromnom športovom gymnáziu Elba, ktorý okrem vyučovania fyziky a chémie sa venuje už 30 rokov vedeniu ľudovej hudby Prešovčan. Z tej istej školy získala ocenenie aj Emília Gáborová, ktorá sa venuje mzdovej a personálnej agende.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM