Jaroslav Dodok Životný štýl

Mesto umlčalo 9-ročnú blogerku, ktorá hodnotí školské obedy

Detský blog, ktorý hodnotil kvalitu jedla v školskej jedálni v Škótsku, sa v krátkom čase stal medzinárodným internetovým hitom. Miestna rada však s úspechom blogerky skoncovala.

Na začiatku bol nápad[/size][/co­lor]

Martha Payne, 9-ročná žiačka základnej školy v Škótsku, si s pomocou svojho otca založila blog, v ktorom sa rozhodla venovať zdravej výžive a hodnotiť obedy v školskej jedálni. Po rozpačitom začiatku sa v máji tohto roka z detskej webstránky stal internetový hit s viac ako dvomi miliónmi návštevníkov.

Školské obedy sa stali stredobodom pozornosti[/si­ze][/color]

Správy o Marthinom blogu s názvom Never Seconds (Nikdy duply) sa dostali za hranice Veľkej Británie a malá školáčka začala dostávať komentáre, emaily a fotografie školských obedov z celého sveta vrátane Taiwanu, Nemecka či Austrálie. Stránka, ktorá sa rýchlo zmenila na rušné miesto zamerané na výmenu názorov, hodnotenie ponúk v jedálňach a recenzií obedov, však uplynulý štvrtok náhle skončila. Dôvodom je nariadenie mestskej rady, ktorá žiačke zakázala fotografovať obedy v jedálni.

Počítali sa aj vlasy v polievke[/si­ze][/color]

**Recenzie na blogu hodnotili niekoľko parametrov vrátane počtu hltov na určenie veľkosti porcie, počtu chodov, ceny, množstva nájdených vlasov a hodnotenia z hľadiska zdravej výživy. **

[blockquote]Ako počet recenzií na stránke pribúdal, začala sa meniť aj kvalita jedál servírovaná v škole. Kým na začiatku sa na jej fotografii zjavil kúsok pizze, jedna zemiaková kroketa, pár zrniek kukurice a muffin, v máji, keď sa o blog začali zaujímať médiá, sa menu značne zmenilo. [/blockquote]

Blog podnietil školskú kuchyňu k zmenám[/size][/co­lor]

Zápis z 15. mája vyzeral takto:// „Dnes sme mali veľmi odlišný obed. Otec mi už predtým povedal, že na obed prídu ľudia z miestneho úradu a naši miestni reportéri. Mali sme aj nový spôsob objednávok, ktorý tu vysvetlím, keď mu lepšie porozumiem. Návšteva síce neobedovala, ale sledovala nás, keď sme si išli pre jedlo,“// napísala Martha, ktorá na blogu používala prezývku VEG. V ten deň sa na ich tanieroch ocitol podstatne zdravší obed aj so zeleninou.

Myšlienku podporili milióny ľudí[/size][/color]

„Na tomto blogu je dobré to, že otec konečne rozumie, prečo som hladná, keď prídem domov,“ uviedla Martha, ktorej mama pracuje ako lekárka a otec je hospodárom. Blog údajne vznikol preto, lebo energické dievča si chcelo vyskúšať úlohu redaktorky. Martha si vypýtala povolenie od učiteľov fotografovať obedy a vymyslela koncept Food-o-metra na meranie kvality jedla. Takýto úspech však nikto nečakal.** „Bol som ohromený. Nikdy mi nenapadlo, že jej blog vyvolá taký záujem,“** uviedol Marthin otec.

Martha pomohla aj Afrike[/size][/co­lor]

Malej školáčke sa v priebehu niekoľkých týždňov podarilo zlepšiť kvalitu miestnych obedov a škola začala servírovať aj šaláty, ovocie a chlieb zadarmo. Martha spolu s otcom požiadali čitateľov blogu o malý príspevok na jedlo pre školu v Afrike. Hoci pôvodne dúfali, že vyzbierajú 7000 libier, suma na stránke dosiahla cez 8119 libier.

[blockquote]Jej otec na blogu neskôr doplnil poďakovanie škole za podporu blogu a zdôraznil, že zákaz nevyšiel od školy, ale od miestnej rady. „Je to hanba, že blog, ktorý prilákal vyše dva milióny návštevníkov, inšpiroval k diskusiám doma i v zahraničí a vyzbieral peniaze na charitu, je prinútený skončiť, dodal Marthin otec.[/blockquote]

Mestská rada svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že zamestnanci školskej kuchyne sa kvôli blogu začali obávať o svoje zamestnanie. „Fotografie pri tom predstavovali len zlomok výberu dostupného pre žiakov, takže rada sa rozhodla zakázať fotografovanie v školskej jedálni."

student24/ webnoviny foto: archív st24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM