Michalovčan Erik si zo Sweetcupu 2016 odniesol zlatú medailu: Prekvapí vás, čím zaujal porotu!

Na sladkej medzinárodnej súťaži Michalovce reprezentoval Erik Brilla. Gastronomický zážitok dosiahol zabudnutnou potravinou, ktorú osladil svojím talentom.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčan Erik si zo Sweetcupu 2016 odniesol zlatú medailu: Prekvapí vás, čím zaujal porotu!
Zdroj: Dnes24.sk

Sladká súťaž s medzinárodnou účasťou

V minulom mesiaci sa uskutočnila medzinárodná gastronomická súťaž cukrárov, kuchárov, predavačov a aranžérov Sweetcup 2016. Aj tento 14.ročník organizovala Stredná odborná škola obchodu a služieb, SDH 3, Prešov. Bol na tému „S láskou zmeňme kúsok seba“, ktorá mnohých oslovila.

Ako informovala pedagička Darina Blichová súťaž prebiehala v dvoch kolách. Prvé bolo venované predpríprave v kuchyni, kde si súťažiaci pripravili všetky suroviny.

Pozornosť vzbudzovala druhá časť, ktorá prebieha priamo pred zrakmi divákov. Odborná porota mala ťažkú úlohu: hodnotil sa nápad, vzhľad, chuť, dodržiavanie receptúry, technologický postup, moderné metódy, hygiena, efektívna práca a zužitkovanie materiálu,“ uviedla D. Blichová. Súkromnú hotelovú akadémiu – Dufincova v Michalovciach reprezentoval žiak 1. triedy Erik Brilla. Pripravoval sa pod vedením Dariny Blichovej, učiteľky odborných predmetov.

Michalovčan zabodoval krupkami

O vysokú gastronomickú úroveň súťaže sa postarali školy z celého Slovenska od Michaloviec až po Bratislavu. Medzinárodné chute priniesli súťažiaci z Poľského Krakova a Ukrajinu zastupoval Užhorod. Pre všetkých súťažiacich, i tých, ktorí boli len na exkurzii, to bola nová skúsenosť obohatená o moderné gastronomické trendy.

„Hlavným komisárom bol člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Krankota,“ uviedla Blichová z michalovskej školy. Pri hodnotení mu podľa jej slov neušiel nijaký detail. Každý súťažiaci bol porotou regulárne ohodnotený.

„Náš slávnostný dezert v súťaži kuchár „Krupový hrášok v omáčke Margot“ zaujal všetkých. F. Krankota veľmi ocenil, že niekto vedel povýšiť na slávnostný dezert obyčajné, ale pritom veľmi zdravé jačmenné krúpy.“

Michalovský žiak si zo Sweetcupu 2016 odniesol zlatú medailu a diplom za 1. miesto. „Ďakujeme všetkým, ktorí k tomuto úspechu prispeli,“ dodala na záver Darina Blichová.

Môže vás zaujímať:

Za pár dní desatťisíce pozretí na YouTube: Michalovská kapela chce dobyť celú krajinu, vytiahli ťažký kaliber!

Foto, zdroj: Mesto Michalovce

Zdroj: Dnes24.sk