Jakub Forgács Udalosti

Mimoriadne rušno na prešovskom gymnáziu: V akcii desiatky policajtov, hasiči aj záchranári

Obrazy, aké sa v škole obyčajne len tak nevidia. Na prešovskom gymnáziu bolo vo štvrtok naozaj mimoriadne rušno. V akcii bolo množstvo policajtov, ale aj hasiči či záchranári.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne rušno na prešovskom gymnáziu: V akcii desiatky policajtov, hasiči aj záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk

Našťastie na škole sa neodohrávala žiadna nebezpečná dráma. Na Gymnáziu Konštantínova 2 v Prešove sa za účasti všetkých záchranných zložiek uskutočnilo totiž cvičenie s názvom Strelec v škole. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Prešove ním reaguje na situácie, ktoré sa stali vo svete, kedy ozbrojený páchateľ strieľal na verejných miestach po nevinných ľuďoch.

„Všetky záchranné zložky si mohli na konkrétnej situácii preveriť vzájomnú spoluprácu. Išlo o jednu z tých najvážnejších životných situácií, a to ohrozenie života. Dôležité bolo pri tomto cvičení overiť si vzájomnú komunikáciu, a to z dôvodu, že pri ohrození života je každá minúta veľmi dôležitá,“ informovala krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová s tým, že práve eliminácia rôznych nezrovnalostí pri komunikácii jednotlivých častí záchranného systému veľmi šetrí čas.

Veľkým prínosom cvičenia je podľa hovorkyne aj skutočnosť, že samotní žiaci a učitelia, ktorí boli jeho aktérmi, sa mohli aj takouto formou oboznámiť, ako sa správať v krízových situáciách. „Vidíme v Európe i na celom svete, že sa stávajú tieto situácie a chceme byť aj my pripravení. Nedá sa pripraviť na všetko, pokiaľ sa však urobí takéto cvičenie, je to lepšie, ako nerobiť nič,“ upozornila Migaľová.

Na cvičení sa zúčastnilo asi 60 policajtov z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, ale aj hasiči, mestskí policajti, záchranná zdravotná služba a taktiež študenti zdravotníckych odborov. Tí spolu so študentmi a učiteľmi gymnázia slúžili ako modely zranených. Gymnázium Konštantínova 2 patrí medzi väčšie v meste Prešov, navštevuje ho asi 850 žiakov. „Súčasťou praktickej ukážky samotného cvičenia boli aj rôzne taktické a metodické postupy, ukázala tiež aj ľudské hľadisko všetkých zúčastnených zložiek,“ dodala hovorkyňa s tým, že takéto cvičenie sa v rámci kraja uskutočnilo po prvý raz. Jednotlivé zložky zhodnotili, že postup a komunikácia pri takmer trojhodinovom cvičení bola na veľmi vysokej úrovni a podarilo sa eliminovať menšie nezrovnalosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM