Jaroslav Dodok Rôzne

Minister chystá zmeny: Viac matematiky, menej gramatiky

Matematika sa má stať kľúčovým predmetom, na slovenčine sa žiaci budú menej bifľovať gramatiku a na školách bez maturity nebudú povinné dva cudzie jazyky. Prečítajte si, aké zmeny chystá na školách minister školstva Dušan Čaplovič.

Ilustračný obrázok k článku Minister chystá zmeny: Viac matematiky, menej gramatiky
Foto: Jaroslav Dodok

Kľúčovým predmetom bude matematika

Pre žiakov jednou z najvýznamnejších zmien bude to, že kľúčovým predmetom na druhom stupni základných škôl a na stredných školách sa stane matematika.

Minister školstva túto zmenu v nedávnom rozhovore pre denníka Pravda obhajoval tým, „že najmä učitelia vysokých škôl sa sťažujú, že im prichádzajú žiaci stredných škôl na úrovni deviatackej matematiky.“

Na slovenčine bude menej gramatiky

Potešením pre žiakov základných škôl je to, že na hodinách slovenčiny sa budú učiť menej gramatiky a literatúry. Naproti tomu, učiť sa budú to, čo sa im viac zíde v bežnom živote. Napríklad tvorivé a kritické pochopenie písaného textu, ale aj tabuliek či grafov a ich využitie v reálnych situáciách.

Dva cudzie jazyky už nebudú povinné

Žiaci sa dnes musia učiť povinne dva cudzie jazyky už na druhom stupni základných škôl, tiež na gymnáziách a stredných odborných školách s maturitou. To však ministerstvo plánuje zrušiť.

Dôvodom je to, že pre slabších žiakov sú dva cudzie jazyky problém. Preto sa žiaci budú učiť povinne druhý cudzí jazyk len vo vybraných študijných odboroch a školách, napríklad v študijných odboroch stredných škôl ukončených maturitnou skúškou. Na iných školách bude druhý cudzí jazyk iba voliteľný.

Informácie o zmenách priniesol denník Pravda, ktorý má konečnú verziu Správy o stave školstva. Pokiaľ ju parlament schváli, zmene by sa mali zaviesť do roku 2020.

Student24.sk/Kornel Kubík

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM