Kornel Kubík Rôzne

Mladí čelia vážnemu problému: Tieto odbory majú nezamestnanosť až 100 percent!

Najväčší problém zamestnať sa mali vlani absolventi stredných škôl odborov nábytkárskej výroby, manažéri výroby a kontroly v automobilovom priemysle, krajčíri a prevádzka obchodu – propagácia, kde bola miera nezamestnanosti dosahujúca až 100 %.

Ilustračný obrázok k článku Mladí čelia vážnemu problému: Tieto odbory majú nezamestnanosť až 100 percent!
Zdroj: Webnoviny.sk

Problém zamestnať sa mali aj krajčíri dámskych odevov, komerční pracovníci v doprave – dopravná logistika, absolventi odborov cestovný ruch, elektrotechnika a inštalatér vodovodných zariadení, kde sa miera nezamestnanosti pohybovala v rozmedzí od 80 do 97 %.

Údaje o zamestnanosti sú zo septembra 2013 z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Zverejnené boli v Správe o mládeži 2014, ktorú vypracovala organizácia ministerstva školstva IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Autori správy upozorňujú, že percentá môžu byť skreslené, keďže absolventi môžu byť nezamestnaní a nebyť evidovaní a naopak, môžu pracovať bez zmluvy či dohody.

Vyučovanie u zamestnávateľov je minimálne

V správe sa uvádza, že odborné vzdelávanie a príprava na stredných školách nedostatočne reagujú na aktuálne potreby trhu práce. „Navyše, praktické vyučovanie v súčasnosti absolvuje priamo u zamestnávateľov len 3,8 % žiakov stredných odborných, čím sa znižuje pripravenosť žiakov na požiadavky zamestnávateľov,“ píše sa v správe. Ministerstvo v nej uvádza, že zavádza mechanizmy, ktoré posilňujú vstup zamestnávateľov do odborného vzdelávania.

Priemer evidovaných nezamestnaných mladých ľudí do 29 rokov na Slovensku tiež dlhodobo rastie. Slovensko sa nachádza na šiestom mieste krajín Európskej únie s najvyššou mierou nezamestnanosti mladých ľudí (33,6 %). Slovenská republika ročne vynakladá na zníženie nezamestnanosti približne 1 % HDP, v ostatných krajinách EÚ je to vyššie percento, porovnáva Správa o mládeži.

Začarovaný kruh

Podľa správy dôležitým indikátorom vážnosti situácie nie je len percento nezamestnaných. Skutočne varovným je podiel mladých ľudí, ktorí už dlhšie nepracujú, neštudujú, ani sa inak nevzdelávajú. Označujú sa ako tzv. NEET (not in education, employment or training). Slovensko má jeden z najvyšších percentuálnych podielov NEET – 18,7 %, v porovnaní s európskym priemerom 15,4 % v roku 2011. Od roku 2005 sa počet NEET neznížil, a to napriek tomu, že počet vysokoškolákov každoročne rastie.

K neutešenej situácii prispieva aj nesúlad požiadaviek trhu práce a vzdelávacieho systému. Zamestnávatelia sa dlhodobo sťažujú na nízku úroveň nielen odborných kompetencií, ale aj sociálnych kompetencií mladých ľudí. „Firmy uprednostňujú skúsenejších zamestnancov a mladí ľudia sa dostávajú do začarovaného kruhu nezamestnanosti, kedy nemôžu získať požadované skúsenosti, ktoré by ich posunuli na rebríčku žiadanosti u zamestnávateľov,“ uvádza sa v správe.

Prečítajte si aj: 6 tipov, ako získať skúsenosti popri štúdiu na výške

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM