Rôzne

Mladí v Prešove sa spojili a založili mládežnícke zastupiteľstvo

Mladí z viacerých organizácií v meste Prešov sa dnes stretli na konferencii Mladí a mesto. Spoločne podpísali memorandum o spolupráci a založili mestské mládežnícke zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Mladí v Prešove sa spojili a založili mládežnícke zastupiteľstvo
Zdroj: TASR

„Ide o vytvorenie skupiny, respektíve orgánu, ktorý bude komunikovať spolu s mladými, prednášať ich návrhy a potreby primátorke prípadne mestskému zastupiteľstvu. Takto chceme zvýšiť povedomie mladých o dianí v meste a taktiež zvýšiť povedomie mesta o tom, čo mladí potrebujú a teda zvýšiť participáciu mladých na verejnom dianí,“ povedal predseda Mládežníckeho parlamentu Prešova Miroslav Karahuta.

Zástupcovia z 33 organizácii sa budú stretávať každý mesiac približne týždeň pred zasadaním mestského zastupiteľstva. Počet členov obmedzovať nechcú, aby existovala možnosť zapájať ďalšie organizácie v meste venujúce sa mladým. Model zasadnutí by mal byť podobný, ako je u mestského zastupiteľstva.

Ako uviedol Karahuta, pôjde ale o nepolitický zastupiteľský orgán mladých ľudí do 30 rokov. Druhým cieľom tohto nového zastupiteľstva bude spájanie organizácií venujúcich sa tejto skupine obyvateľstva. Na prvom zasadnutí, ktoré by sa malo uskutočniť 11. februára, si zvolia svojho predsedu, ktorý bude rokovanie viesť a zvolávať, a tiež podpredsedu. Tomuto zastupiteľstvu bude každý rok predsedať iná organizácia na základe voľby na prvom zasadnutí v danom školskom roku. Každý člen bude mať v hlasovaní rovnaké postavenie ako ostatní.

Na dnešnom stretnutí mladých ich povzbudila primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, ktorá povedala, že mesto je pripravené na participáciu s týmto orgánom a považuje túto snahu za chvályhodnú.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM