Kornel Kubík Životný štýl

Mladý bezdomovec odmietol peniaze, radšej sa naučil programovať: Vytvoril úspešnú mobilnú aplikáciu

Keď koncom augusta mladý softvérový inžinier Patrick McConlogue postavil newyorského bezdomovca Lea Granda pred zásadnú voľbu, v ktorej si mohol zvoliť buď sto dolárov v hotovosti alebo súkromné lekcie programovania, Leo sa chopil šance na vzdelanie.

Ilustračný obrázok k článku Mladý bezdomovec odmietol peniaze, radšej sa naučil programovať: Vytvoril úspešnú mobilnú aplikáciu
Zdroj: Webnoviny.sk

Uplynulý týždeň bezdomovec úspešne dokončil svoju prvú mobilnú aplikáciu, ktorou chce prispieť k ochrane životného prostredia.

Po usilovnom štúdiu vytvoril užitočnú aplikáciu

Príbeh newyorského bezdomovca, ktorý uprednostnil starý notebook, tri knihy o kódovaní JavaScript a tri mesiace bezplatných lekcií programovania, sa okamžite dostal na titulky novín. Priniesli sme ho vám aj my v tomto článku. „Sto dolárov by som tu dokázal minúť za pár dní, možno za týždeň. Ale navrhol mi, že mi dá notebook a naučí ma niečo robiť, a tak som si uvedomil, že toto by som mohol premeniť na niečo oveľa väčšie. Času mám dosť,“ uviedol vtedy 36-ročný Leo.

Po 16 týždňoch usilovného štúdia bezdomovec predstavil užitočnú aplikáciu, ktorú do posledného riadku naprogramoval sám. Aplikácia s názvom Trees for Cars (obdoba slovenského on-line projektu GreenRiders) je založená na koncepte zdieľania jazdy autom viacerými ľuďmi. Pomáha spájať vodičov s cestujúcimi, ktorí majú rovnaký cieľ jazdy, a tak znižuje počet áut na cestách ako aj škodlivých emisií v ovzduší. Zároveň ukazuje, koľko emisií cestujúci takto „ušetrili“ a podnecuje tak súťaživosť, ktorá šetrí životné prostredie.

Aplikáciu dokončoval v tuhých mrazoch

„Ukázalo sa, že Leo je génius. Zaujímajú ho hlavne témy životného prostredia. Na moje veľké prekvapenie ma zahrnul informáciami o cenách dovozu potravín, dôležitosti slnečnej energie a o súhlase s ekologicky zameranými iniciatívami na zlepšenie dopravy v New Yorku vrátane nových mestských bicyklov,“ uviedol štedrý informatik Patrick McConlogue, ktorý správne vytušil potenciál ukrytý v mužovi bez domova.

Leo Grand, ktorý sa na ulicu dostal v roku 2011 po tom, ako prišiel o prácu a s programovaním nemal predtým žiadne skúsenosti, dokončoval svoju aplikáciu v tuhých mrazoch. V čase, keď s programovaním začínal, sa New York kúpal v letných slnečných lúčoch. V tuhej zime je Leo šťastný, keď mu správca luxusného bytového komplexu dovolí dobiť si na chodbe notebook a pri tom sa trochu zahriať.

Jeho aplikácia je najpredávanejšia

Aplikácia Trees for Cars je od 11. decembra dostupná pre iPhony aj iPady a dá sa stiahnuť za 99 centov. Všetky takto získané peniaze idú priamo bezdomovcovi. Aplikácia sa za necelý týždeň dostala medzi sto najpredávanejších, v kategórii „Cestovanie“ jej patrí prvé miesto. Leo Grand dúfa, že prijatie udice namiesto pečenej ryby mu pomôže dopracovať sa k novej práci a slušnému bývaniu.

Odporúčame si prečítať aj: Študent za týždeň prečítal encyklopédiu: Vďaka tomu vyhral milión eur

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM