Kornel Kubík Rôzne

Mladých sponzorujú najmä rodičia: Koľko minú za týždeň? Pozrite si výsledky prieskumu

Mladí ľudia sú vo veľkej miere odkázaní predovšetkým na svojich rodičov a ich peniaze. Rodičia sú najhlavnejším zdrojom ich príjmov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu o mladých ľuďoch Millennials+. Prieskum ukázal aj to, koľko eur v priemere minú mladí ľudia za týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Mladých sponzorujú najmä rodičia: Koľko minú za týždeň? Pozrite si výsledky prieskumu
Zdroj: Webnoviny.sk

Finančne najzávislejší sú na svojich rodičoch najmladší tínedžeri vo veku 12–15 rokov (92%). „Rozpočty najmladším tínedžerom (12–15 rokov) pravidelne vylepšujú aj starí rodičia či iní príbuzní (60%). A až tretina (31%) najmladších priznáva, že si finančne prilepšuje aj počas sviatkov, pretože darček, ktorý im prináša najviac radosti, sú práve peniaze,“ uvádza agentúra TNS Slovakia, ktorá prieskum uskutočnila. Z prieskumu rovnako vyplynulo, že za týždeň dokážu najmladší tínedžeri v priemere minúť 17 eur.

Starších tínedžerov (16–19 rokov) dotujú tiež hlavne rodičia (84%) a taktiež starí rodičia (42%). „V tomto veku začínajú byť mladí ľudia finančne samostatnejší, na brigádach si začínajú zarábať svoje prvé peniaze (44%). Vek, keď mladá generácia získava prvé skúsenosti so zarábaním peňazí, sa tak znížil. Zatiaľ, čo v minulosti na brigády chodili vysokoškoláci, v súčasnosti si takýmto spôsobom privyrábajú už aj stredoškoláci,“ uviedla TNS Slovakia. Na týždeň si stredoškoláci vystačia priemerne s 21 eurami.

Aj vysokoškolákov rodičia ešte stále finančne podporujú (70%). „Ale nakoľko je vysokoškolský život náročný, táto dotácia mladým ľuďom väčšinou nestačí, a tak takmer dve tretiny (60%) vysokoškolákov popri štúdiu aj brigádujú,“ dodala agentúra. Priemerná týždenná útrata vysokoškoláka je 47 eur.

Až dve tretiny (69%) mladých pracujúcich ľudí (20–26 roční) pracujú na plný pracovný úväzok, 6% na polovičný, brigádami si prilepšuje 15% a vlastné podnikanie skúša 8%. Štvrtina (25%) však aj v tomto veku dostáva finančnú injekciu od svojich rodičov. „Výdavky týchto ľudí sú pochopiteľne väčšie. Za týždeň minú 81 eur,“ dodala agentúra.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1500 mladých ľudí vo veku 12–26 rokov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM