Jaroslav Dodok Rôzne

Monitor - treba sa ho báť?

Túto otázku si kladiete asi viacerí, pokiaľ ide o deviatacky monitoring a máte ho ešte len pred sebou. Avšak nie je dôvod na stresovanie. Hoci sa dátum 14. marec 2012 nezadržateľne blíži, nie je to deň, kedy by ste mali byť v strese a báť sa výsledk

Nadpolovičná väčšina deviatakov sa oveľa viac obáva testu z matematiky ako z jazyka. Na tento test , ktorý obsahuje 20 úloh, budete mať 60 minút. To naozaj nie je dôvod na stres. Väčšina žiakov, ktorí už prešli monitoringom, sa zhodnú na tom, že bolo času na vyriešenie úloh akurát. ,,Všetci sme sa báli ako to zvládneme za tak krátky čas, no keď sme už dostali test do rúk odľahlo nám. 10 minút pred koncom sme mali všetci, podotýkam všetci, testy hotové," spomína Matrina 16 r., študentka.

Tí, ktorí sa zúčastnili monitoringu minulý rok, určite si pamätajú, ako ich prekvapila náročnosť príkladov z matematiky. Na internete sa objavila kritika, ktorá sa preniesla i do spravodajstva. Na to reagovali aj profesori niektorých stredných škôl a ubezpečili deviatakov, že prijatie na SŠ nezáleží len od Monitoru.

Spomínaná podpolovičná menšina, ktorá sa viac obáva testu z jazyka a literatúry, bude mať pripravených 20 úloh, na ktoré bude mať 50 minút. ,,Veľmi som sa bál testu zo slovenčiny. Mám v nej guláš. Teda aspoň som si to myslel, no potom ako som napísal Monitor a môj výsledok bol 85 %, som si vydýchol. Čakal som oveľa horšie výsledky. Možno ma zachránila literatúra," povedal Maťo 16r., študent.

Žiaci na základných školách absolvujú 9 rokov učenia. To je dosť času na to, aby si niečo zapamätali, aj napriek tomu, že učiva bolo veľa a že niečomu určite nechápali. Otázky na Monitore nie sú nijak zákerné ako viacerí tvrdia. Keď chodíte do školy deviaty rok, za ten čas si ani neuvedomíte, ale vedomosti sa na vás nalepia aj keď nechcete. ,,Až do monitoru som strašne stresoval. Bolelo ma brucho a bál som sa toho, že to nezvládnem. Uvedomil som si že to nie je dobre. Asi 15 minút pred testom som si povedal, že sa musím ukľudniť a povedal som si, že to nie je nič hrozné. Budem to brať ako hru. A výsledok bol 100% z matematiky a 75% zo slovenčiny," vyjadril sa Peter 17r., študent.

Všetci deviataci by si mali veriť. To je recept absolventov Monitoru, ale aj profesorov a učiteľov. V deviatom ročníku sa nekonečne opakovakujú učivá z matematiky a jazyka z celej základnej školy. Keď budete mať test pred sebou, usmejte sa a spomeňte si na to, ako ste niekedy riešili hlavolamy alebo ste len tak riešili nejaké úlohy. To je jediná rada. Ak k tomu pridáte kus úsilia, dosiahnete úspech.

Foto: ceanes.sk

Peter Dóža

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM