Jaroslav Dodok Šport

MS v hokeji do 20 rokov: Slováci držali divákov v napätí až do konca, Lotyšov však porazili

Slovenskí mladíci, ktorí v týchto dňoch bojujú na Majstrovstvách sveta 20 ročných v ruskej Ufe, boli zozačiatku označovaní za najpríjemnejšie prekvapenie šampionátu. Potrápiť také hokejové mocnosti ako Rusko, ktorému sme uchmatli bod či hrať vyrovnanú partiu s Kanadou, sa nevidí tak často.

Ilustračný obrázok k článku MS v hokeji do 20 rokov: Slováci držali divákov v napätí až do konca, Lotyšov však porazili
Foto: Jaroslav Dodok

Po výhre 2:1 po predĺžení nad Nemeckom sme živili nádej na štvrťfinále. Zmarili nám ju Američania, ktorí sa s nami pohrali a s výsledkom 9:3 mohli byť nadmieru spokojní. Hráči s dvojkrížom na hrudi sa touto prehrou odsunuli do bojov o záchranu. Prvý z dvojice zápasov o prežitie v A kategórii hrali naši mladíci už dnes proti Lotyšsku. Zápas, v ktorom sa očakávala jasná dominancia hokejistov spod Tatier priniesla drámu až do konca.

Prvý gól padol už v druhej minúte

Húževnatí Lotyši chceli prekvapiť a do zápasu vstúpili namotivovane. Na kocke svietil čas 1:26 a lotyšské ruky leteli do vzduchu, Karliš Ozolinš prekvapil brankára Nagya, 0:1! Do siedmej minúty sa Slováci nevedeli usadiť v lotyšskom pásme, no nakoniec sa im to podarilo.

Emil Bagin pohrozil pohotovou strelou, po ktorej lotyšskému brankárovi zvoní v ušiach ešte aj teraz. V 14. minúte sa po nevydarenej presilovke tešia konečne aj Slováci zásluhou gólu z hokejky Andreja Bíreša, ktorý prekonal Merzlikinsa až na dvakrát, 1:1! Po strelenom góle mali viac z hry Slováci, no v prvej dvadsaťminútovke sa im preliať misku váh na svoju stranu nepodarilo.

Nagy predviedol skvelé zákroky, pomohlo mu však aj štastie

Hra na začiatku druhej tretiny nemá také tempo, aby z nej vyplynul tlak, no aj tak sa darí Brunovi Mrázovi nebezpečne vystreliť. V čase 30:54 slovenská lavička jasá, bekhendová strela Tomáša Mikúša do brány ešte nezapadla, no následná dorážka už áno, 2:1! Prvý útok trestá lotyšské vylúčenie, gól strieľa slovanistická hviezdička Marko Daňo, 3:1! Po treťom inkasovanom góle sa Lotyši prebudili a do konca druhej tretiny bolo pred Nagyom rušno.

Slovenský brankár sa vyznamenal skvelými zákrokmi lapačkou či betónmi. Pri lotyšských pokusoch, ktoré skončili na tyčke stálo pri ňom aj šťastie.

Zápas bol otvorený až do poslednej minúty

Tretia tretina priniesla zaujímavú zápletku so šťastným rozuzlením. Slováci sa rozhodli brániť a čakať na chybu Lotyšov, tá však neprichádzala a tak v 46. minúte dochádza zásluhou Jevpalovsa k zníženiu, 2:3! V čase 50:22 Lotyši potrestali prvé slovenské vylúčenie, Kuldu vyrovnáva na 3:3! Po inkasovanom góle to pred Nagyom vrelo aj zásluhou ďalších dvoch vylúčení, no nakoniec pri Slovákoch stála šťastena a ubránili sa.

V 55. minúte odľahlo každému, keď Andrej Bíreš delovkou od modrej triafa vinkeľ a využíva presilovku, 4:3! Lotyši sa po góle snažili čo to dalo, no obrana Slovenska bola dobre sformovaná. Minútu pred koncom odchádza na lavičku brankár Lotyšska, Marko Daňo vzal všetku zodpovednosť na seba a aj napriek faulom doviedol puk do brány, čím potvrdil víťazstvo Slovenska a aj definitívne udržanie sa v elitnej kategórii!

student24/Jakub Mitter

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM