Jakub Forgács Univerzity

Na bystrickej UMB končí staré vedenie: Akreditačná komisia si posvieti na študijné programy

Vyše 10 000 študentov opäť zasadne do lavíc banskobystrickej Univerzity Mateja Bela (UMB). Čaká ich rok plný práce, ale aj zmien. Staré vedenie univerzity končí a nastupuje nové, o malú generáciu mladšie, no to nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Na bystrickej UMB končí staré vedenie: Akreditačná komisia si posvieti na študijné programy
Zdroj: TASR

UMB v utorok slávnostne otvorila nový akademický rok 2014/2015 vo svojej aule Beliana. Šesť fakúlt univerzity – ekonomickú, filozofickú (Fakultu humanitných vied začiatkom tohto roka premenovali na filozofickú), právnickú, pedagogickú a fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov a tiež prírodných vied – navštevuje vyše 10 000 študentov dennej a externej formy štúdia vo všetkých stupňoch.

Podľa rektorky banskobystrickej UMB Beaty Kosovej tak ako každý akademický rok aj tento bude náročný, plný každodennej práce, lebo to prvé, čo ich zaujíma, sú študenti a kvalita ich vzdelávania. „V novembri sa u nás udeje jedna z najvážnejších udalostí. Staré vedenie univerzity končí a nastupuje nové, o malú generáciu mladšie, takže predpokladám, že to bude v práci nová dynamika a nové, ďaleké a vysoké perspektívne ciele,“ reagovala Kosová.

Ako ďalej uviedla, medzi dôležité udalosti tiež patrí návšteva Akreditačnej komisie, ktorá rozhodne o tom, či ich 295 študijných programov môže pokračovať ďalej, či budú môcť robiť doktorandské štúdium a habilitačné konanie. Univerzitu čaká aj rad výskumných projektov a výskumná práca, ktorú takpovediac „trošku zanedbali“ pri príprave akreditačného spisu. Keďže UMB má i rozsiahle medzinárodné kontakty, v pláne sú návštevy na zahraničných univerzitách, ale aj návštevy veľvyslancov na UMB.

Na UMB sa začal nový školský rok
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM