Jaroslav Dodok Zábava

Na Pohode 2012 vystúpia hudobníci z 18 krajín

Hudobný festival Bažant Pohoda 2012 sa bude konať 5. až 7. júla na letisku v Trenčíne.V programe je potvrdených takmer 80 interpretov , z 18 krajín. Začiatok festivalu bude venovaný pamiatke V. Havla.

V Trenčíne vystúpia v dňoch 5. až 7. júla legendárny Lou Reed, popredné britské gitarovky Elbow, Kasabian, The Kooks, White Lies či The Horrors, špička tanečnej scény Orbital, Caribou, Chase and Status Live, soulový Aloe Blacc alebo šarmantné speváčky Bat for Lashes, Emiliana Torrini, Anna Calvi či Gemma Hayes.

[blockquote]Nebude chýbať ani kultová hiphopová skupina Public Enemy, ale ani zástupcovia pohodovej world music JuJu, Little Roy a Jamaican Legends. Organizátori prezentovali účinkujúcich na dnešnom stretnutí s médiami. [/blockquote]

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/yH­LumN2P8yk[/you­tube]

Francúzsky producent SebastiAN, nahrávajúci na značke Ed Banger Records, i jeho americký kolega Eskmo zo stajne Ninja Tune patria k predstaviteľom nastupujúcej generácie experimentálnej elektronickej hudby, Lützenkirchen je zase jedným z najrešpekto­vanejších dídžejov z po nemecky hovoriacich krajín.

Z iného súdka je kapela I Blame Coco, ktorá hrá príjemný elektropop a ktorej tvárou i hlasom je Stingova dcéra Eliot Paulina Summer, známa pod prezývkou Coco. Známi sú aj štyria zástupcovia world music, v Trenčíne sa predstaví Femi Kuti z nigérijskej hudobníckej rodiny Kutiovcov, mladá skupina Hypnotic Brass Ensemble z Chicaga s ôsmimi bratmi hrajúcimi na dychové nástroje, len ťažko napodobiteľná česká speváčka a huslistka Iva Bittová so skupinou Čikori a DJ Hugo Mendez, miešajúci etnohudbu so súčasnými tanečnými štýlmi.

Slovenskí a českí zástupcovia

[blockquote]Do programu festivalu pribudlo aj sedemnásť slovenských interpretov. "Snažili sme sa namiešať výber slovenskej scény rovnako, ako robíme celý festival – z rôznych žánrov i generácií,"hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák.[/bloc­kquote]

V dramaturgii Bažant Pohody sa tak objavia zástupcovia world music – skupina Banda, ktorá ako jeden z mála slovenských hudobníkov zabodovala aj v európskych rebríčkoch, výnimočný spoločný projekt afterPhurikane a Jany Kirschner Cestou domov,** Hugo Čáves Orchestra** so silnou dychovou sekciou, alebo bubenícky projekt Eddyho Portellu Batatimba, ktorý sa predstaví počas sobotňajšieho vítania slnka.

Zo stálic domácej scény sa predstaví punkrocková kapela Slobodná Európa, ktorá bude na festivale krstiť svoj dlhoočakávaný štvrtý štúdiový album, už vo štvrtok počas zahrievacieho večera vystúpi Puding Pani Elvisovej a duo Longital.

Zdroj: TASR Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM