Kornel Kubík Rôzne

Na Slovensku máme výnimočnú školu: Takáto nie je nikde inde na svete!

Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach sa môže pochváliť profesionálnym sokoliarskym a jazdeckým areálom. Je totiž zrejme jedinou základnou školou na svete, kde sa ako predmet vyučuje sokoliarstvo.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku máme výnimočnú školu: Takáto nie je nikde inde na svete!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Od ministerstva školstva sme získali 18.000 eur na vybudovanie areálu a 7000 eur na zakúpenie školského nábytku, ako sú lavice, stoličky a rolety do okien,“ podotkol včera po slávnostnom otvorení areálu riaditeľ školy Pavel Michal. Areál pozostáva z troch častí: sokoliarskej časti, kde chovajú pernaté dravce a sovy, jazdeckého areálu so stajňou a voliéry pre exotické vtáky.

Vlastný autobus

„Tento areál má pre nás veľký význam. Sme jedinou základnou školou na svete, kde sa predmet sokoliarstvo a chov koní vyučuje, zároveň je klasifikovaný a deti ho majú aj na vysvedčení,“ podotkol riaditeľ. Zaujímavosťou je, že do školy dochádzajú aj deti zo sedem kilometrov vzdialenej Banskej Štiavnice. Škola má dokonca na tento účel vlastný autobus, ktorý deti vozí na vyučovanie.

Myšlienku venovať sa na škole sokoliarstvu priniesol práve jej riaditeľ. Dravce tu chovajú už približne päť rokov. Deti sa sokoliarstvu venovali najmä formou krúžku, až neskôr vznikol ako vyučovací predmet, ktorý za ten čas prešiel určitou reformou. Základnú školu navštevuje 119 detí, materskú školu 40. „Priamo do kontaktu s týmto predmetom prichádzajú žiaci 7., 8. a 9. ročníka. Hlavnému, praktickému sokoliarstvu sa venujú deti v rámci krúžkovej činnosti,“ vysvetlil riaditeľ.

Vítali kráľovský pár

Mladí sokoliari zo Štiavnických Baní sa môžu pochváliť viacerými úspechmi. „Naši bývalí žiaci, ale aj žiaci z môjho pôsobenia v iných školských zariadeniach, už pracujú v zahraničí ako sokoliari na rôznych sokoliarskych dvoroch, kde buď robia vystúpenia, alebo pracujú v odchovniach,“ do­dal.

Okrem toho sa so svojimi vystúpeniami zúčastňujú rôznych podujatí, prezentujú Slovensko na rôznych medzinárodných fórach. „Boli sme súčasťou programu pri vítaní nórskeho a švédskeho kráľovského páru, našu školu navštívila napríklad kubánska veľvyslankyňa,“ vymenúva aktivity mladých sokoliarov riaditeľ školy.

Na Slovensku máme výnimočnú školu: Takáto nie je nikde inde na svete!
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM