Univerzity

Na Univerzite Komenského volili rektora: Šéfovať jej bude opäť Karol Mičieta

Staronovým Rektorom Univerzity Komenského (UK) v Bratislave bude Karol Mičieta. V tajnom hlasovaní o tom dnes rozhodli predstavitelia Akademického senátu univerzity. Mičietu ešte musí do funkcie vymenovať prezident SR Andrej Kiska.

Ilustračný obrázok k článku Na Univerzite Komenského volili rektora: Šéfovať jej bude opäť Karol Mičieta
Zdroj: TASR

Prioritou pre Mičietu do ďalšieho funkčného obdobia bude dobudovanie univerzitného vedeckého parku. „Samozrejme je to nadväzovanie kontaktov s praxou a podnikmi, ktoré budú spolufinancovať projekty na parku a budú odberatelia transferu našich poznatkov,“ priblížil. Venovať sa chce taktiež rozpočtu univerzity. „Univerzita Komenského je financovaná v podstate len na bazálnej úrovni a musíme veľmi veľa zdrojov získavať z mimorozpočtových zdrojov, aby sme získali jednak spolufinancovanie európskych projektov a samozrejme aj naše experimentálne disciplíny vyžadujú veľmi veľa prostriedkov aj na vyuku aj na vedu.“ vysvetlil Mičieta.

Zmeny by mali podľa Mičietu nastať aj v oblasti medzinárodných vzťahov, kde univerzita musí podľa jeho slov zvýšiť medzinárodnú spoluprácu. „Čo chceme také významnejšie urobiť je skutočne zmedzinárodniť úroveň doktorandského štúdia s tým, aby sme mali spoločné doktorandské programy s významnými univerzitami v blízkom okolí,“ ozrejmil.

Rektora zvolili už v prvom kole. Za Mičietu hlasovalo 40 členov Akademického senátu z prítomných 63. Ďalšie funkčné obdobie zvolenému rektorovi začne plynúť 1.2.2015 a potrvá do 31.1.2019. Aka­demický senát si vyberal z troch kandidátov. Okrem Mičietu kandidovali dekan Lekárskej fakulty Peter Labaš a zvolený, no nevymenovaný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš, docent na Právnickej fakulte.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM