Univerzity

Na UPJŠ predvedú, že akademický svet nie je nuda: Tenis s mydlovými bublinami!

Myslíte si, že akademický svet je nudný a iba príliš seriózny? Vedci a učitelia z jednej z košických univerzít predvedú, že to tak nemusí byť. Bude sa hrať netradičný tenis s mydlovými bublinami, či odhaľovať tajné šifry...

Ilustračný obrázok k článku Na UPJŠ predvedú, že akademický svet nie je nuda: Tenis s mydlovými bublinami!
Zdroj: TASR

Výučbu a vedeckú činnosť na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach bude počas tohto týždňa hravou formou spoznávať 54 žiakov základných škôl. Pestrý program detskej Univerzity bez hraníc pre nich začína v pondelok a skončí v piatok slávnostnou promóciou s prevzatím absolventských diplomov.

Čo sa deti dozvedia?

Medzi žiakmi 5. a 6. ročníka základných škôl, ktorí navštívia rôzne pracoviská univerzity, je aj desať detí z detských domovov. Čaká na nich bohatý program na každej z piatich fakúlt UPJŠ – lekárskej, prírodovedeckej, právnickej, filozofickej a fakulte verejnej správy. Súčasťou Univerzity bez hraníc, ktorá je postavená na filozofii celodenného tábora, bude aj vystúpenie Folklórneho súboru Hornád, návšteva Univerzitnej knižnice, či športové popoludnia. Podujatie sa koná už štvrtý rok.

Na lekárskej fakulte sa deti napríklad dozvedia o dôležitosti ústnej hygieny a správnych hygienických návykoch, naučia sa tiež poskytovať prvú pomoc. Na právnickej fakulte im priblížia takzvaný Opičí proces, ktorý predstavuje spor týkajúci sa vyučovania Darwinovej evolučnej teórie na školách. Deti nahliadnu tiež do niektorých tajov matematiky, fyziky, informatiky, geografie, chémie či biológie, zistia, čím sa zaoberá politológia alebo sa budú zamýšľať nad tým, kto sú najvyšší predstaviteľmi štátu, miest a obcí.

„Kde inde, než na Univerzite bez hraníc 2014, sa deti naučia rozlúštiť tajné šifry, vyskúšajú, aké to je hrať tenis s mydlovými bublinami a zistia aj to, prečo pri krájaní cibule plačeme. Fanúšikovia počítačov si budú môcť naprogramovať vlastný vtipný multimediálny príbeh s fotkami a zvukmi,“ priblížila vedúca Úseku pre propagáciu a marketing UPJŠ Jana Oleničová.

Hry a súťaže od výmyslu sveta

Okrem toho sú na štyri popoludnia pripravené pre deti rôzne športovo-animačné aktivity na univerzitnom Ústave telesnej výchovy a športu. „Naši pracovníci si pre deti pripravili množstvo známych, ale i menej známych hier a súťaží, pričom každý deň sa bude niesť v inom duchu,“ hovorí riaditeľka ústavu Alena Buková. Po skončení spoločných aktivít bude deti z detských domovov, keďže sú ubytované v študentských domovoch UPJŠ, čakať ďalší program, pripravený podľa ich záujmu, napríklad netradičné kino, tvorivé dielne, či večerná prechádzka mestom.

Univerzita bez hraníc je podľa Oleničovej jedinečnou príležitosťou ako deťom druhého stupňa základných škôl priblížiť hravou formou „vážny a seriózny“ akademický svet. „Vďaka rôznorodému zameraniu našich fakúlt im dokážeme pripraviť skutočne pestrý program, a bez ohľadu na to, či niekoho zaujímajú počítače, zvieratá, jazyky, literatúra alebo sníva o povolaní lekára, či právnika, si počas týchto piatich dní každý z účastníkov príde na svoje,“ konštatovala Buková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM