Jaroslav Dodok Ostatné

Na výstave Mladý tvorca sa prezentuje rekordných 122 škôl

Rekordný počet 122 škôl sa prezentuje na jubilejnom 20. ročníku výstavy Mladý tvorca, ktorá sa dnes začala na výstavisku Agrokomplex v Nitre.

Výstava je celoštátnou prezentáciou výrobkov žiakov stredných odborných škôl, stredísk praktického vyučovania a partnerských škôl z Českej republiky a Maďarska. Hlavným organizátorom výstavy je Ministerstvo hospodárstva SR.

** „Výstavu sa nám darí udržiavať napriek zložitým ekonomickým podmienkam a pretrvávajúcej racionalizácii siete stredných odborných škôl. Jednotlivé školy cítia potrebu prezentovať svoje výsledky, čo sa odzrkadľuje aj v tohtoročnej účasti,“** uviedol minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.

[blockquote]Ab­solventi škôl sa podľa jeho slov už v krátkom čase zaradia do pracovného procesu a budú rozhodovať o ekonomickom postavení Slovenska v Európskej únii.// „Vieme, že sa prehlbuje nesúlad medzi potrebami trhu práce a štruktúrou absolventov stredných škôl. Signalizujú to zamestnávatelia a svedčia o tom aj štatistiky nezamestnanosti absolventov,“// konštatoval.[/bloc­kquote]

Aj z tohto dôvodu vyhlásilo ministerstvo novú súťaž rezortu hospodárstva o najlepšiu spoluprácu strednej odbornej školy so zamestnávateľskou sférou pri príprave žiakov na budúce povolanie, do ktorej sa prihlásilo 18 škôl.

Na výstave v Nitre predstavujú školy svoje výrobky v oblasti strojárstva, elektrotechniky a energetiky, drevospracujúcej výroby, odevov z tkanín, pletenín, obuvi a koženej galantérie, farmácie a chemickej výroby, sklárstva, polygrafie a papiernictva i umelecko-dizajnového spracovania výrobkov remeselnej výroby.

Nechýba ani zastúpenie gastronómie, cukrárenských a pekárenských výrobkov. Pútavou atrakciou výstavy je poskytovanie kaderníckych a kozmetických služieb. Najvýznamnejšou súčasťou podujatia je súťaž Top výrobok, určená pre žiakov a Cena za inováciu a technickú tvorivosť, určená pre pedagogických pracovníkov.

Zdroj: TASR Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM