Jaroslav Dodok Rozhovor

Nádejný slovenský kickboxerista Štefan Mamrilla (17): V kickboxe sa nedá podvádzať

Mladý, talentovaný a vyšportovaný. Nejeden človek sa ho bojí, pretože už teraz pred svojimi osemnástimi narodeninami sa môže popýšiť titulom Majstra Slovenska v kickboxe v kategórií do 60 kilogramov. Reč je o Štefanovi Mamrillovi z Veľkého Lipníka, ktorý kickboxu podľahol len pred dvoma rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Nádejný slovenský kickboxerista Štefan Mamrilla (17): V kickboxe sa nedá podvádzať
Foto: Jaroslav Dodok

Stretnutie s kickboxeristom ho inšpirovalo

Začať so športom v mladom veku je pre mnoho detí charakteristické. Lenže začať trénovať až počas strednej školy už nie je také typické. Svoje by o tom vedel povedať Štefan Mamrilla z Veľkého Lipníka, ktorý sa ku bojovým športom dostal až počas strednej školy. „Od malička som túžil po nejakom bojovom športe. Na internáte v Poprade som stretol jedného dobrého kickboxeristu, s ktorým som začal trénovať, ale nemalo to dobrú úroveň,“ spomína si na svoje začiatky Štefan Mamrilla.

Kickbox mu počas tréningov učaroval natoľko, že sa rozhodol pokračovať v športovom klube. „Dopočul som sa o skvelom trénerovi Lukašovi Bodym a klube Kickbox Muay Thai Poprad, do ktorého som sa prihlásil. Hlavne preto, lebo je to šport, v ktorom nedokážete podvádzať,“ povedal Štefan.

Mama na jeho zápase ešte nikdy nebola

Prvé reakcie na to, že začal s tréningom bojových športov boli rôzne. „Otcova reakcia bola skvelá. Je veľmi rád, že začal trénovať kickbox, pretože už odmalička pozeráme v telke alebo na internete zápasy,“ povedal kickboxerista.

V prípade mamy to nie je až také jednoduché. Štefan priznal, že jeho mamka z toho nie je nadšená a doteraz nevidela ani jede z jeho zápasov, no napriek tomu mu drží prsty. No jeho najväčšou oporou stále zostáva jeho brat.

Počas sezóny trénuje takmer každý deň

S tvrdými tréningami sa postupne dostavili aj prvé úspechy. „Mojim najväčším úspechom je tohtoročný titul Majstra Slovenska do 60 kg a 2. miesto na svetovom pohári v Maďarsku,“ vymenúva svoje najväčšie úspechy Štefan. Svoje prvé víťazstvo získal v Košiciach na slovenskej lige kickboxu a postupne k nim začali pribúdať ďalšie.

K množstvu víťazstiev patria aj tie, ku ktorým patrí K.O., pri ktorom nemohol súper vstať z ringu. Lenže úspechy sa nedostavia samé od seba a patrí k ním aj tvrdý tréning. „Počas sezóny trénujem 3–4 krát do týždňa v Poprade, kde v klube boxujeme, cvičíme techniku, silu, kondičku, agresivitu. Cez víkendy trénujem s bratom sparingy, lapy a chodím behať,“ vymenúva svoju kondičnú prípravu kickboxerista. V lete chlapci z klubu chodia na sústredenia do iných klubov alebo zablúdia do Tatier, kde sa pripravujú najmä po fyzickej stránke.

Štefan necíti bolesť, chráni sa len thajskými ponožkami

Štefan sa vyznačuje aj tým, že pri kickboxe používa namiesto chrániča len thajské ponožky. „Tieto ponožky sú mäkší typ chrániča, ktorý sa používa na svetových turnajoch, na Slovensku je to dobrovoľné. Je to nebezpečnejšie ako tvrdý chránič, ale súper cíti tvrdšiu ranu,“ prezradil Štefan.

Ešte zatiaľ neplnoletý kickboxerista sa zaraďuje len k pár jedincom na Slovensku, ktorý tieto ponožky počas zápasov využíva, keďže ostatní jeho súperi sa zvyknú chrániť omnoho tvrdším chráničom.

Jeho snom je bojovať o opasok Majstra sveta a Európy

Tak ako každý športovec, aj talentovaný kickboxerista má svoje ciele a sny. „Každú sezónu mám nejaký cieľ. Tento rok som sa chcel stať majstrom Slovenska, čo sa mi splnilo. Ale mojím najväčším snom je bojovať o opasok Majstra Európy alebo sveta v profesionálnom kickboxe,“ dodal na záver nádejný slovenský kickboxerista Štefan Mamrilla.

Student24/Simona Ivančáková

Nádejný slovenský kickboxerista Štefan Mamrilla (17): V kickboxe sa nedá podvádz
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM