Jaroslav Dodok Životný štýl

Najväčší ekoprogram sveta hľadá školy, ktoré sa chcú zmeniť

Práve dnes bolo spustené celoslovenské „pátranie“ po školách, ktoré sa chcú zmeniť. Zlepšiť životné prostredie, rozvíjať tímovú spoluprácu, či podporiť prepojenie s miestnou komunitou školám pomôže 8. ročník celosvetového vzdelávacieho programu Zelen

„Hľadáme školy, ktoré chcú zmeniť napr. nudný školský dvor, či urobiť niečo s pasivitou žiakov alebo vysokým účtom za odpad. Pomôžeme im výnimočne pestrým servisom a praktickou metodikou „7 krokov,“ vysvetľuje manažér programu Radoslav Plánička z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.

[size=14][color=#cc0000]­Iniciatíva čaká na žiakov[/color][/si­ze]

//„Zelená škola prináša školám viac ako klasickú environmentálnu výchovu. Praktické kroky vedú pedagógov a žiakov k systematickej práci a riešeniu problémov školy i prostredia, v ktorom žijú. Prioritou programu je aktívne zapojenie žiakov,“ //dopĺňa.

[size=14][color=#cc0000]­Študenti sa môžu tešiť aj na workshopy[/co­lor][/size]

Školy zapojené do programu majú k dispozícii metodickú podporu, vzdelávacie a zážitkové workshopy, ale aj možnosť výmeny skúseností s inými školami. Môžu sa tiež uchádzať o finančnú podporu svojich aktivít. V tomto školskom roku bolo podporených 25 projektov v celkovej výške 11 500 eur. Školám, ktoré úspešne zrealizujú „7 krokov k Zelenej škole“, je udelený medzinárodný certifikát a vlajka siete Eco-Schools. Ten môže prispieť k zvýšeniu ich konkurencieschop­nosti a zviditeľneniu v komunite.

[size=14][color=#cc0000]­Cieľom je zmeniť svoje okolie[/color][/si­ze]

O svojich skúsenostiach hovorí koordinátorka aktivít na Základnej škole Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne, Eva Pokorná:** „Program Zelená škola je pre nás motiváciou k zmene vecí okolo seba, ale hlavne vedie k zmene myslenia detí i dospelých. Žiaci s nadšením prijímajú úlohy a sami ich riešia – z pasívnych poslucháčov a divákov sa tak stávajú iniciatívne skupiny, ktoré idú za svojim environmentálnym cieľom.“** Riaditeľka tejto školy Magdaléna Kubisová dodáva:// „Zároveň program prináša škole kvalitu a učenie žiakov pre život.“ //

Program Zelená škola odporúča Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP).

V tomto školskom roku je do programu zapojených 216 škôl z celého Slovenska. Koordináciu programu zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Národným garantom certifikácie je sieť ŠPIRÁLA.

student24 foto:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM