Šport

Najväčší sviatok vysokoškolských športovcov: V sobotu štartuje na Slovensku Svetová zimná univerziáda

Slovensko sa po dlhých 16 rokoch opäť stane centrom univerzitnej elity a pod Tatry sa budú upierať oči nemalej časti športového sveta.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší sviatok vysokoškolských športovcov: V sobotu štartuje na Slovensku Svetová zimná univerziáda
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Pre krajinu zo srdca Európy bude 27. svetová zimná univerziáda jedinečnou príležitosťou zviditeľniť sa v zahraničí a vidieť na vlastnom území možno budúcich úspešných olympionikov.

Organizátorov stáli prípravy podujatia nemálo energie a finančných prostriedkov a prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Július Dubovský verí, že Slovensko v hanbe nezostane:

„Podujatie bude vysielať Eurosport a SZU uvidia diváci nielen v Európe. Je to určite významná šanca prezentácie Slovenska a možnosť zviditeľniť krajinu a univerzitný šport.“

Na Štrbskom Plese a v Osrblí

Hostiteľom tohtoročnej univerziády je španielska Granada. Keďže však nemá vhodné podmienky pre všetky športy, FISU oslovila pre organizáciu niektorých športov Slovensko. Jej prvá časť tak prebehne od 24. januára do 1. februára na Štrbskom Plese a v Osrblí, kde sa uskutočnia súťaže v behu na lyžiach, skokoch na lyžiach, severskej kombinácií a biatlone. Druhá časť univerziády bude na Pyrenejskom polostrove a okrem iných športov tam diváci uvidia hokej, krasokorčuľovanie či zjazdové lyžovanie.

Po zimných olympijských hrách je univerziáda druhým najväčším zimným podujatím. S jej organizáciou sa preto spája množstvo práce, najmä budovanie či skvalitnenie športovísk, dopravy, príprava ubytovania aj stravovania. Organizátori pracovali pred začiatkom SZU s rozpočtom vo výške približne dva milióny eur.

Veľký záujem aj zo strany dobrovoľníkov

Najväčší nápor ľudí očakáva Organizačný výbor SZU počas otváracieho a záverečného ceremoniálu a víkendov. Počas trvania univerziády budú posilnené linky zubačky a tatranskej električky. Takisto bude dopravne prepojené Štrbské Pleso s Osrblím. „Nechceme Štrbské Pleso zahltiť ďalšími vozidlami výprav, vieme, aké sú tam kapacity. Očakávame návštevnosť 6– až 7-tisíc a na to by neboli kapacity dostatočné,“ uviedol generálny sekretár OV SZU Peter Hamaj.

Slovensko bude na univerziáde reprezentovať 96-členný tím športovcov a členov realizačných zložiek. Zastúpenie bude mať v ôsmich športových odvetviach – alpskom lyžovaní, behu na lyžiach, skokoch na lyžiach, biatlone, hokeji, snoubordingu, akrobatickom lyžovaní a krasokorčuľovaní.

O univerziádu je veľký záujem aj zo strany dobrovoľníkov, organizátorom prišli prihlášky z celého sveta. Zo Slovenska to bolo približne 550, zo zahraničia 400. Na podujatí sa ich napokon zúčastní 230, z toho 175 na Štrbskom Plese a 55 v Osrblí. Väčšina z nich sú študenti slovenských univerzít, ale nájdu sa medzi nimi i ľudia z Čiech, Srbska, Ukrajiny či Portugalska.

Na otváracom ceremoniáli očakávajú 6 až 8-tisíc ľudí

Tak, ako býva tradíciou na olympijských hrách, aj univerziádu odštartuje otvárací ceremoniál. Naplánovaný je na 24. januára o 18.00 h na Štrbskom plese.

"Na otváracom ceremoniáli očakávame návštevnosť zhruba 6 až 8-tisíc ľudí. Bude to približne dvojhodinové podujatie, ktoré bude obsahovať všetky potrebné veci ako vztýčenie vlajky a zahratie hymien, ale obohatí ho aj približne hodinový kultúrny program, počas ktorého chceme predstaviť krásy Slovenska a ukázať ľuďom, čo tu všetko máme, prezradil Hamaj.

Tvárou a ambasádorkou univerziády je Danka Barteková. Úspešná športová strelkyňa je viacnásobnou medailistkou z MS, ME, na OH 2012 v Londýne získala bronz, od roku 2013 je členkou Medzinárodného olympijského výboru v komisii športovcov. Návštevníkov v Štrbskom Plese a Osrblí bude sprevádzať kamzík s menom Uggi. Maskot je odetý v slovenských národných farbách, biely kostým zdobia dva rohy – červený a modrý.

Brány SZU sa na Slovensku otvoria 24. januára. Prvého februára na záverečnom ceremoniáli odovzdá Slovensko štafetu španielskej Granade, ktorá je hlavným organizátorom a podujatie privíta od 4. do 14. februára. Slovensko počas podujatia navštívi 465 športovcov z 34 krajín.

Nominácia SR na 27. zimnú univerziádu:

  • alpské lyžovanie: Kristína Saalová, Martin Rázus, Jana Gantnerová, Daniela Kamenická, Vladimír Siran, Matej Falat, Martin Hyska
  • krasokorčuľova­nie: Lukáš Csölley, Federica Testová, Alexandra Kunová
  • akrobatické lyžovanie: Igor Janckulík, Zuzana Stromková
  • ľadový hokej: Pedter Luntner, Ján Pardavý, Denis Mihálik, Peter Záviš, Peter Klobúčnik, Jozef Kentoš, Ján Žiak, Patrik Palovič, Kristián Bača, Roman Hus, Matúš Trenčan, Denis Nociar, Andrej Sucharda, Norbert Hudcovský, Peter Gapa, Edmund Piacka, Marek Mrušiak, Peter Kopecký, Matúš Budiak, Nikolas Ketner, Juraj Gašparovič, Dušan Sidor, Patrik Szabo, Anton Cavrk, Martin Tekáč, Patrik Barilla, Martin Uhnák, Igor Cibula, Rastislav Zvara, Ondrej Rusnák, Samuel Baroš, Ján Zlocha, Juraj Halo
  • snoubording: Matej Dolník, Matej Bačo
  • biatlon: Michal Kubaliak, Juraj Valenta, Michal Sima, Henrich Lonský, René Bevelaqua, Andrea Horčíková, Lucia Šimová, Paulína Fialková, Alžbeta Majdišová, Janka Maráková
  • beh na lyžiach: Eva Segečová, Barbora Klementová, Katarína Krišicová, David Brünn, Rudolf Michalovský, Michal Polačko, Andrej Segeč, Erik Urgela
  • skoky na lyžiach: Michal Pendziviater, Mojmír Nosáľ
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM