JAB Životný štýl

Neobyčajný koníček žiaka novoveského gymnázia: Maturant Alex tvorí z papiera impozantné diela

Ľudia sa vo voľnom čase venujú rôznym koníčkom. Výnimkou nie je ani čerstvý maturant Alexander, ktorý má na svoj vek dosť nezvyčajné hobby - origami. Ako sa k tomu dostal a čo všetko sa dá z obyčajného papiera poskladať?

Ilustračný obrázok k článku Neobyčajný koníček žiaka novoveského gymnázia: Maturant Alex tvorí z papiera impozantné diela
Zdroj: Dnes24.sk

Na pohľad obyčajný študent a čerstvý maturant Gymnázia na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi sa dostal k svojmu originálnemu koníčku úplne náhodou.

Motivácia fajka z papiera

Ako prezradil Alexander Valach pre náš portál, stretol sa s tým prvýkrát pred viac, ako rokom a to práve na gymnáziu, kde na hodinu umenia a kultúry im doniesla pani učiteľka knihu o origami so slovami: „Poskladáme si“? „Zbadal som tam vyrobenú fajku z papiera a veľmi som po nej zatúžil, tak som sa rozhodol, že si ju spravím. Zo začiatku sa to na fajku veľmi nepodobalo, ale skúšal som ďalej až kým som sa to nenaučil ,“ opísal svoje začiatky Alex.

Ako nám vysvetlil, 2D origami je vlastne prehýbanie jedného kusu papiera do rozličných tvarov. „Robil som sloníky, labuťky a rôzne tvary až kým som neobjavil 3D origami, čo ma chytilo viac, lebo mi to pripomínalo lego, ktoré som skladal ešte, ako malý chlapec,“ doplnil.

Skladá aj dve hodiny

Na vytváraní 3D origami je podľa jeho slov najnáročnejšia tvorba dielikov, čo je vlastne základ celého diela. „Najskôr si papier postrihám a potom skladám. Väčšinou si dieliky skladám na takých miestach, kde musím sedieť – napríklad v autobuse, vo vlaku. Dokonca som už skladal aj na koncerte,“ zasmial sa Alex. Z rôznofarebných kúskov papiera tak môže vzniknúť drak, prasiatko, kuriatko, škriatok, rybka či dokonca loď.

Ako ďalej Alex prezradil, práve ma rozrobený tank, ktorý sa bude skladať z 1000 dielikov papiera. Čas, ktorý strávi nad origami závisí od veľkosti výtvoru. „Na niečo menšie a jednoduchšie potrebujem približne pol hodinku, na niečo aj dve hodiny,“ ozrejmil s tým, že skladanie okrem toho, že ho baví má pre neho ešte aj ďalší význam.

„Teším sa a napĺňa ma to, že môžem urobiť niekomu radosť. Mám veľa skvelých ľudí okolo seba a takouto maličkosťou im chcem prejaviť čo pre mňa znamenajú. Ich spontánne reakcie sú krásne a sú pre mňa odmenou.“

Alexove diela si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Čítajte tiež:

Diela z papiera potešia nejedného človeka: Alex si dáva na nich záležať...
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM