Ľubomír Hudačko Životný štýl

Neskutočný talent krásky Barbory (24): Pozrite si, aké nádherné bábky vyrába!

Šikovné ruky východniarky Barbory Mihokovej (24) a jej neštandardné dielka naozaj berú dych. Mladá baba, ktorá nemá problém premeniť novinový papier na bábku podľa skutočnej predlohy ľudí, sa má čím chváliť. Veď posúďte sami...

Ilustračný obrázok k článku Neskutočný talent krásky Barbory (24): Pozrite si, aké nádherné bábky vyrába!
Zdroj: Dnes24.sk

Barbora nám porozprávala aj návod na to, ako sa bábky vôbec vyrábajú a rôzne ďalšie zaujímavosti:

Prečo ste sa rozhodli venovať sa tomuto remeslu/umeniu? Kto (čo) vás inšpiroval?

Nápad vytvoriť prvú marionetu vznikol spontánne. Popri tom, ako moja mama (Iveta Mihoková) vyrábala rozprávkové bábky pre svoje divadlo, mi napadlo, že sa aj ja pokúsim nejakú bábku vytvoriť. Nie však rozprávkovú, ale podľa reálneho človeka. Zachytiť niekoho podobu bola pre mňa výzva. A podarilo sa. K pokračovaniu ma inšpirovalo uznanie okolia, ale najmä radosť, ktorú z tejto tvorivej činnosti mám.

Iste máte samé prajné a pochvalné reakcie od okolia. Urobili ste teda radosť aj najbližším vyhotovením ich podobizne, alebo robíte bábky len známych osobností?

Prvé tri bábky som vyhotovila pre svojich známych – ako ich vlastné podobizne. Keďže mali vo svojom okolí veľký úspech, ozvali sa mi neskôr ďalší záujemcovia o bábkovú podobizeň či už seba samého alebo niekoho blízkeho. Popri tom som však začala vyrábať aj marionety známych osobností, ktoré ma niečím zaujali.

Ako dlho vám trvá zhotoviť jednu bábku?

Dva až tri týždne. Záleží to od viacerých faktorov. Najdlhšie sa čaká na vyschnutie vymodelovanej hlavy, čím je väčšia, tým dlhšie schne a naopak. No to, ako rýchlo bábku dokončím, závisí napríklad aj od zložitosti oblečenia, topánok, ale aj od toho, koľko bábok práve robím. Najkratšie sa mi podarilo bábku vytvoriť za jedenásť dní.

Čo všetko použijete na prípravu?

Pokiaľ ide o to, na základe čoho tú bábku vyrobím, potrebujem v prvom rade dostatok fotografií danej osoby: fotku tváre spredu a z profilu a fotku celej postavy v oblečení, aké má mať tá bábka. Samotnú bábku potom vyrábam z viacerých materiálov. Hlava a ruky sú z ekologickej hmoty (postrihaný savý novinový papier, rozmixovaný vo vode s lepidlom a škrobom). Telo je drevené, pospájané kožou a skrutkami. Oblečenie šijem podľa požiadavky.

Plánujete sa so svojím umením prezentovať aj na prípadných súťažiach, resp. výstavách?

Nebránim sa tomu. No zatiaľ je problém v tom, že väčšinu bábok, ktoré vytvorím, aj odovzdám. Doma mi tak žiadna neostane. Možno časom, keď sa mi podarí vytvoriť väčšie portfólio bábok.

Ktorý výtvor vám je najbližší? Prezraďte, čo bolo najťažšie, najľahšie, najvtipnejšie pri tvorbe…

Mám rada všetky svoje bábky. Každej sa venujem dostatočne dlho, aby som si ju obľúbila (úsmev). Najťažšia je pre mňa krajšírska časť práce – v tomto sa ešte musím veľa učiť. Paradoxne mi však najlepšie ide výroba topánok. Modelovanie a maľovanie je časovo náročné, pretože ide o najdôležitejšiu časť práce. Tu sa rozhoduje, či a nakoľko sa bude bábka na danú osobu podobať. Vyžaduje si to nesmiernu trpezlivosť a precíznosť. Vtipné je, že vždy robím väčšie a väčšie hlavy a potom tomu prispôsobujem aj veľkosť tela. Dúfam, že neskončím pri bábkach v životných veľkostiach (smiech).

Je možné, že naše mesto zachytí bábkománia a budú sa vyrábať na každom kroku?, pôsobíte s umelcami v nejakom klube? Alebo máte pocit, že ste ojedinelým zjavom?

Bábkománia by ma len potešila (smiech). Nemyslím si, že som jediná, kto vyrába bábkové podobizne, no napriek tomu mám pocit, že je to výnimočná tvorivá činnosť, ktorej sa nevenuje každý.

Musíme uznať, že váš talent je neuveriteľný. Vysvetlite pre laikov, ako je možné, že sa bábka dokáže podobať na Dr. Housa, ale iná zase na rodinného príslušníka?

Kým začnem modelovať tvár, dôkladne si prezriem fotky danej osoby a snažím sa nájsť tie črty, ktoré ju vystihujú, ktorými sa odlišuje od ostatných. Práve tieto črty sa snažím pri modelovaní a maľovaní zdôrazniť. Keď sa k tomu potom pridá autentické oblečenie, vlasy a doplnky, s podobnosťou by nemal byť problém.

foto: archív bm

Fotky bábok
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM