Jaroslav Dodok Od Vás

Nevidiaci majster sveta z Kene prišiel na Slovensko, stretnúť sa chce aj s miestnou mládežou

Henry Wanyoike stratil zrak, keď mal 21 rokov následkom slabej mŕtvice. Ani toto postihnutie ho však neodradilo od športu. Začal súťažne behávať a čoskoro sa kvalifikoval aj na paralympijské hry v Sydney, kde získal svoju prvú zlatú paralympijskú medailu v behu na päť tisíc metrov.

Ilustračný obrázok k článku Nevidiaci majster sveta z Kene prišiel na Slovensko, stretnúť sa chce aj s miestnou mládežou
Foto: Jaroslav Dodok

Prekonal aj svetové rekordy

Keňan Henry Wanyoike prišiel o zrak už v mladom veku, keď dostal slabú mŕtvicu. Pomohli mu na očnej klinike v rodnom meste Kikuyu a v rehabilitačnom centre v Machakos. Práve tu sa dopočul, že aj nevidiaci sa môžu stať športovcami.

Začal behávať a čoskoro sa kvalifikoval na paralympijské hry v Sydney v roku 2000, kde získal svoju prvú zlatú paralympijskú medailu v behu na päť tisíc metrov. O štyri roky si v Aténach vybojoval dve zlaté medaily a prekonal svetové rekordy v behu na päť a desať tisíc metrov.

Priateľ nadovšetko

Aby mohol Henry behať, potrebuje navádzača. Stal sa ním priateľ z detstva Joseph Kibunja. Spočiatku bolo veľmi ťažké behať spolu. Joseph nedosahoval Henryho rýchlosť a spojení povrázkom priviazaným k zápästiam sa štyri roky učili ladiť rytmus rúk a synchronizovať krok. Dnes bežia ako jeden a počas celého behu sa rozprávajú. Joseph sa stal Henryho očami. Hovorí mu, kedy treba kvôli zatáčke spomaliť, vykresľuje mu reakcie fanúšikov.

„Prečo som sa rozhodol behať? Chcem demonštrovať, čo ľudia s postihnutím dokážu. Máme schopnosti, ktoré dokážeme rozvinúť, ak dostaneme príležitosť.“ hovorí nevidiaci majster sveta.

Henry prišiel na Slovensko, v sobotu navštívi Liptovskú Osadu

Vytrvalý bežec nie je na Slovensku po prvý krát. Už v roku 2012 navštívil Medzinárodný maratón mieru v Košiciach. Stretnúť sa s ním môžete aj tento rok. Už v sobotu 5. októbra sa priparvuje na turistiku s obyvateľmi Liptovskej Osady a s asi 30 mladými ľuďmi zo Slovenska. Neskor, o 18-tej hodne si to namieri aj do sály Obecného úradu v Liptovskej Osade.

Jeho návšteva na Slovensku je súčasťou vzdelávacieho európskeho projektu End Exclusion (Ukončime vylúčenie), ktorý beží v Rakúsku, Českej republike, Holandsku a na Slovensku, kde ho implementuje o.z. eRko – HKSD.

foto: Darina Maňurová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM