Jaroslav Dodok Ostatné

Nielen motivovať mladých...

Ako motivovať mladých ľudí, aby sa viac zaujímali o štúdium technických odborov, či ako zabezpečiť, aby školský systém flexibilne reagoval na potreby trhu práce - odpovede aj na tieto otázky hľadajú účastníci dnešného odborného workshopu o zbližovaní

„Medzi hlavné ciele workshopu patrí hľadanie východísk, ako zatraktívňovať študijné odbory hutníckeho a strojárskeho priemyslu na Slovensku,“ uviedla Beáta Tóthová, riaditeľka Súkromnej strednej odbornej školy technickej (SSOŠT) v Žiari nad Hronom, ktorá podujatie aj organizuje.

Účastníci budú podľa jej slov hovoriť aj o tom, ako vytvoriť platformu pravidelnej spolupráce zamestnávateľov, škôl, samosprávy, úradu práce a ďalších zainteresovaných inštitúcií, zameranej na komunikáciu potrieb regionálneho trhu práce a smerovanie mladých ľudí k štúdiu žiadaných odborov.

Jedným z pozitívnych príkladov môže byť podľa Tóthovej aj existencia SSOŠT. Ide totiž o vôbec prvý pokus na Slovensku, kde sa ako zriaďovatelia školy spojili organizácie verejnej správy a súkromné priemyselné spoločnosti.

Jednotlivé študijné odbory tak presne kopírujú potreby spoločností žiarskeho priemyselného parku a absolventi tejto školy majú už počas štúdia možnosť praxovať v „reálnych“ podmienkach a po ukončení štúdia sa v strojárskych alebo hutníckych firmách môžu zamestnať.

Priemyselné spoločnosti si takto vychovávajú kvalifikovanú pracovnú silu, na druhej strane, mladí absolventi sa rýchlo uplatnia na trhu práce.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM