Jaroslav Dodok Rozhovor

Recept na úspech Nikolasa Lazára (21): Odišiel na školu do Kanady, teraz udivuje svet 3D grafikou

Množstvo mladých ľudí v dnešnej dobe študuje na vysokých školách v zahraničí. Jedným z nich je aj 21-ročný Nikolas Lazár z Nižnej na Orave, ktorý študoval na Vancouver Film School 3D grafiku.

Ilustračný obrázok k článku Recept na úspech Nikolasa Lazára (21): Odišiel na školu do Kanady, teraz udivuje svet  3D grafikou
Foto: Jaroslav Dodok

Absolvent Strednej umeleckej školy v Nižnej sa rozhodol svoj talent zdokonaliť natoľko, že si našiel univerzitu v zámorí.

Umelcom je už od detstva

Nikolas je veľkým fanúšikom kreslenia už od detstva. „Keď som bol v druhej triede, tak im môj učiteľ povedal, aby ma prihlásili do umeleckej školy. Vyrastal som pri papieroch, ceruzkách a maľovaní,“ priznal Nikolas. Postupne ako mladý umelec vyrastal, tak sa dostal aj k prvému počítaču, na ktorom dokázal pracovať aj celé hodiny. Okrem hrania tradičných počítačových hier sa dostal aj ku grafickým programom.

„Filmy ako Jurský park a Star Wars sa stali mojou inšpiráciou. Tu som sa začal stretávať s prvými vizuálnymi efektmi,“ povedal mladý Oravčan. Postupne sa k Nikolasovi dostala aj 3D grafika. „Prvýkrát som sa o 3D grafike dozvedel pozeraním televízie. Bol to francúzsky program, na ktorom prezentovali novú verziu programu Zbrush 2 od Pixologicu, čo je program pre 3D modeling. Neskôr som sa k tomu programu dostal osobne a začal som s ním pracovať. Tu sa začal rozvíjať môj záujem o 3D grafiku,“ zaspomínal si na začiatky s 3D grafikou mladý umelec.

Zo Slovenska si to namieril priamo do Kanady

Mladý Oravčan sa kresleniu venoval už počas strednej školy. Navštevoval Strednú umeleckú školu v Nižnej na Orave, kde sa rozhodol rozvíjať svoj talent. „Nie raz som strávil dlhé noci pri výkresoch a ceruzkách. V škole sme kreslili rôzne zátišia, figurálne kreslenia, ale navrhovali sme aj grafiky či venovali sa počítačovej grafike. Tu som sa naučil ovládať Photoshop, ktorý mi poskytol dobrý základ pre štúdium 3D grafiky na vysokej škole,“ povedal Nikolas.

Po strednej škole sa mladý chalan rozhodol študovať to, čo ho naozaj baví a tým je 3D grafika. Začal si hľadať vhodnú školu, ktorá by ponúkala taký študijný program, ktorý by mu vyhovoval najviac. Tá najvhodnejšia sa objavila až v ďalekej Kanade vo Vancouveri. Vancouver Film School ponúkala program s názvom 3D animácie a vizuálne efekty. „Tento študijný program trval rok a bol rozdelený na 6 termov. Jeden term trvá 2 mesiace. Prvé tri termy všetci študujú 3D animácie a vizuálne efekty,“ vysvetľuje Orančan. Na konci tretieho termu prišlo ťažké rozhodovanie, kde si Nikolas musel vybrať svoje zameranie. Na výber mal z troch možností: animácia, 3D modeling a vizuálne efekty. „Je to veľké rozhodnutie, pretože je to voľba, pri ktorej sa rozhodne, čo budete robiť v budúcnosti ďalej. Ja som sa rozhodol pre 3D modeling,“ povedal Nikolas.

Záverečná práca zožala veľký úspech

Slovák, študujúci v Kanade sa počas jednotlivých termov dozvedel a naučil množstvo nových informácií a získal veľa zručností. Počas troch termov, teda približne pol roka pracoval na svojej záverečnej práci z predmetu 3D animácie a vizuálne efekty. „Projekt s názvom Escape from Area 52 je moja záverečná práca. Na tomto projekte som veľmi intenzívne pracoval posledné tri termy. Od dizajnu prostredia a postavy až po modelovanie, textúry či samotný rendering,“ spomína Nikolas.

Táto práca priniesla mladému 3D grafikovi aj úspechy. „Stal som sa finalistom medzi 9 študentmi v rámci Kanady v celosvetovej súťaži CG students Awards. Rovnako bola moja záverečná práca zverejnená v celosvetovom časopise 3D Artist Magazine,“ skromne priznal svoje úspechy. Mladý Oravčan si svoju budúcnosť vie predstaviť ako profesionálny 3D modelár, ktorý pracuje v štúdiách. „Rád by som získaval ďalšie skúsenosti. Momentálne viem, že musím čo najviac modelovať,“ dodal na záver Nikolas Lazár.

Student24/Simona Ivančáková

Nikolas Lazár (21) udivuje svet svojou 3D grafikou: Jeho práca sa objavila aj v
2
Galéria
Nikolas Lazár (21) udivuje svet svojou 3D grafikou: Jeho práca sa objavila aj v
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM