Peter Klimant Rôzne

Novinka na Strednej odbornej škole v Moravciach sa ujala: Duálne vzdelávanie láka študentov

Duálne vzdelávanie v Zlatých Moravciach funguje už zopár mesiacov. Novinka z Rakúska sa u študentov zatiaľ stretla s úspechom. O študijné odbory je zvýšený záujem.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na Strednej odbornej škole v Moravciach sa ujala: Duálne vzdelávanie láka študentov
Zdroj: Dnes24.sk

Stredná odborná škola technická v Zlatých Moravciach participuje od začiatku tohto školského roka na systéme duálneho vzdelávania. Školu si do systému duálneho vzdelávania na stredných školách vybrala Rakúska obchodná komora a podieľajú sa na ňom aj regionálne firmy.

„Od septembra 2014 sme otvorili dve triedy. Celkovo 38 žiakov študuje v odboroch mechanik – mechatronik a programátor obrábacích zváracích strojov, o ktoré mali záujem firmy, s ktorými spolupracujeme,“ povedal riaditeľ školy Dušan Husár.

Študenti majú motiváciu

Vedenie školy podpísalo zmluvy s firmami z Vrábeľ, Krušoviec a zo Zlatých Moraviec, učebné zmluvy podpísali zákonní zástupcovia žiakov. „O obidva študijné odbory bol zvýšený záujem aj vďaka ich propagácii. Žiakov motivovalo štipendium a fakt, že po ukončení vzdelávania majú istú prácu,“ konštatoval riaditeľ.

V spolupráci s firmami navštevovali zástupcovia školy základné školy v regióne a predstavovali projekt duálneho vzdelávania rodičom a žiakom. Tí neskôr absolvovali exkurzie v regionálnych firmách. Vyplnením dotazníka si mohli žiaci vybrať firmu, v ktorej by chceli vzdelávanie absolvovať.

„Úlohu pri ich rozhodovaní zohrával regionálny faktor, vyberali si najbližšie umiestnenú firmu, ale často zohľadňovali aj skutočnosť, že vo firme pracujú rodičia,“ tvrdí Husár. Firmy si svojich študentov vyberali z prihlásených de­tí.

Pracovná zmluva počas štúdia

Systém duálneho vzdelávania dáva študentom šancu získať praxou vo firmách praktické vedomosti s možnosťou získania pracovnej zmluvy už počas štúdia. Týmto spôsobom si spoločnosti môžu vychovať špecialistov podľa vlastných požiadaviek. Teoretickú časť výučby absolvujú študenti v zlatomoraveckej škole, praktickú vo vybranej továrni.

Spoločnosti, ktoré na projekte participujú, financujú praktické vzdelávanie. Po ukončení štúdia si nebudú nárokovať vrátenie investovaných prostriedkov ani motivačného štipendia, a to ani v prípade, ak sa absolvent rozhodne pre štúdium na vysokej škole, alebo pre prácu v inom podniku.

Foto: SOŠ Technická ZM

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM