Kornel Kubík Rôzne

Novinky na základných a stredných školách: Maturita online či prijímanie podľa známok

Nový školský rok prinesie niekoľko zmien do základných a stredných škôl. Od septembra sa menia podmienky prijímania na stredné školy, monitor sa bude konať v neskoršom termíne, na niektorých školách sa Testovanie 9 aj maturita bude robiť na počítačoch a na stredných školách pribudnú nové odbory.

Ilustračný obrázok k článku Novinky na základných a stredných školách: Maturita online či prijímanie podľa známok
Zdroj: TASR

„Priemer známok do 2,0 pre budúcich gymnazistov a 2,75 pre uchádzačov o štúdium na stredných odborných školách s maturitou,“ informuje o novej podmienke na prijatie na stredné školy ministerstvo školstva. Pozerať sa pritom bude na vysvedčenie z konca 8. ročníka a polročné a koncoročné vysvedčenie z 9. ročníka. Do priemeru sa nebudú započítavať známky z predmetov s výchovným zameraním. Táto podmienka neplatí na prijatie žiakov na osemročné gymnáziá a konzervatóriá.

Online testovanie

V novom školskom roku budú učitelia môcť testovať žiakov priamo na vyučovaní elektronicky. Prvé online testovania sa začnú v školách približne v polovici októbra 2014. Žiaci na počítačoch budú robiť testy z vyučovacích jazykov, matematiky alebo čitateľskej a matematickej gramotnosti, neskôr pribudnú e-testy z ďalších predmetov. V niektorých základných školách elektronickou formou otestujú aj deviatakov v rámci Testovania 9, prvýkrát tiež prebehne pre časť stredoškolákov maturita online. Ďalšou zmenou pre deviatakov bude to, že monitor absolvujú až 8. apríla, teda zhruba o mesiac neskôr oproti minulým rokom.

V novembri sa na vybraných základných školách uskutoční overovanie testovacích nástrojov pre obdobné testovanie piatakov z predmetov slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra a matematika.

Nové odbory

Novinkou na stredných školách budú nové študijné odbory:

  • ochrana osôb a majetku pred požiarom
  • scénické výtvarníctvo a jeho päť zameraní (kostýmová tvorba, maľba a dekoračná tvorba, štukatérska tvorba, maskérska tvorba, tvarovanie dreva)
  • obrazová a zvuková tvorba a jeho tri zamerania (kamera, zvuk strih, umelecká produkcia)
  • produktová tvorba
  • klientsky manažér pošty
  • lesníctvo a lesnícky manažment

Ako uviedlo ministerstvo školstva, novými odbormi reaguje na výsledky hodnotenia experimentálneho overovania odborov vzdelávania na stredných školách, ako aj na požiadavky zamestnávateľov a jednotlivých zamestnávateľských zväzov a združení.

Foto: ilustračné

Zdroj: Študent24/Web­noviny.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM