Adriana Blahová Univerzity

Nový študijný program v Nitre: Absolventi budú odborníkmi na víno

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre začne od nového akademického roka vychovávať odborníkov špecializovaných na vinárstvo. Nový akreditovaný študijný program vinárstvo budú môcť záujemcovia študovať na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU.

Ilustračný obrázok k článku Nový študijný program v Nitre: Absolventi budú odborníkmi na víno

„Študijný program bol pripravený s cieľom vychovať odborníkov v oblasti pestovania, ale predovšetkým spracovania hrozna až na finálne produkty,“ uviedla gestorka programu Tatiana Bojňanská. Študenti absolvovaním študijného programu realizovaného v rámci prvého, bakalárskeho stupňa štúdia, v dennej alebo externej forme, získajú vysokoškolské vzdelanie v študijnom odbore spracovanie poľnohospodárskych produktov.

Predmety, ktoré sú súčasťou študijných plánov, budú zabezpečované katedrami všetkých fakúlt SPU. Absolventi získajú počas štúdia vedomosti týkajúce sa problematiky pestovania viniča hroznorodého, ale ich hlavným zameraním bude predovšetkým spracovanie hrozna vrátane súvisiacich činností.

„Budú vzdelaní v oblasti základnej suroviny a technologických postupov výroby vín klasickými metódami aj modernými technológiami. Zvládnu problematiku faktorov ovplyvňujúcich kvalitu vín, ošetrovanie a školenie vín, ich stabilizáciu a finalizáciu, ako aj kultúrne použitie vín. Dokážu hodnotiť a analyzovať hrozno, mušty aj vína inštrumentálnymi metódami. Významná pozornosť bude venovaná senzorickému hodnoteniu, marketingovej a ekonomickej oblasti," konštatovala Bojňanská.

Absolventi bakalárskeho štúdia budú pripravení na prácu v oblasti vinárstva, ale budú môcť pokračovať v štúdiu aj v inžinierskom programe technológia potravín, prípadne ďalších príbuzných študijných programov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM