Jaroslav Dodok Rôzne

O ŠUSke sa nešušká - vie o tom aj student24.sk

Verím, že si si všimol/la, ako sa na tejto stránke nedávno objavil odkaz na nejakú organizáciu zvanú Stredoškolská študentská únia Slovenska. Možno sa pýtaš, čo to je vlastne zač? Tak ja to teda trocha priblížim.

ŠUSka je nezisková organizácia, ktorej úlohou je združovať, školiť a zastrešovať aktívnych študentov z celého Slovenska. Vznikla v roku 2006, a práve vtedy sa začala naša expanzia do štruktúr žiackych školských rád a mládežníckych parlamentov.

Na akciách ŠUSky sa pravidelne stretávajú študenti z celej republiky, pričom si vymieňajú nápady, spolupracujú a tvoria mnohé projekty, získavajú kontakty, rozširujú si obzory a nadobúdajú nielen teoretické, ale najmä praktické poznatky. V našom repertoári máme 4 pravidelné školenia: Študenti v pohybe, Výmena študentstva, Fiktívna krajina a Snem (viac info na www.suskaweb.sk) .

No nemysli si, že sme uzatvorená spoločnosť, to určite nie. Ak si mladý aktívny študent s otvorenou mysľou, ktorý má chuť realizovať sa, načerpať nové nápady, rozvíjať si komunikačné, praktické, organizačné, či vodcovské schopnosti, alebo trebárs nájsť partnera na uskutočnenie svojich vízií, neváhaj, a príď medzi nás. Už sa ti v hlave vynorila otázka, ako sa stať ŠUSkár -om / -kou ?

Nie je to vôbec zložité. Stačí prísť na jeden z projektov, ktoré sú pre teba pripravené, aktívne sa zapájať do študentského žitia a zaujímať sa o študentskú otázku vo svojom okolí , no a možno to budeš práve ty, kto bude o rok, či dva dávať podobné rady ďalším mladým neskúseným študentom, avšak s obrovskou vôľou čosi dokázať, asi ako ja teraz tebe.

**Aké ďalšie výhody má ešte ŠUSka? **

Práve naša organizácia má ako jediná stále členstvo v OBESSU, čo je medzinárodná platforma pre spoluprácu aktívnych študentov. Teda aj ty môžeš mať raz možnosť reprezentovať slovenských študentov na rôznych medzinárodných konferenciách a stretávať sa s ďalšími študentskými aktivistami z celej Európy.

Portál student24.sk sa stal našim partnerom, a sme radi, že ťa i prostredníctvom neho, môžeme oboznámiť o niečom tak prínosnom ako je ŠUSka.

V závere by som rád pripomenul, že je čas darovania 2% z daní a poznamenal, že niet lepšej organizácie na podporu rozvoja študentského neformálneho vzdelávania, ako sme my, a tým pádom aj ťa vyzval, aby si poprosil svojich rodičov, známych, či priateľov, aby pouvažovali nad darovaním svojich 2% práve nám. Vopred ďakujeme. A tešíme sa na teba!

Aby si mal lepšiu predstavu o našej organizácii, pripájam aj niečo z výsledkov workshopov ostatných študentov, ktoré vznikli na projekte Fiktívna krajina tohto roku. Sú to propagačné materiály a prezentácie, ktoré pre teba pripravili ŠUSkári a ŠUSkárky z celého Slovenska.

Peter Franík, predseda n. o. Stredoškolská študentská únia Slovenska (ŠUSka)

suska
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM