Kornel Kubík Udalosti

OBRAZOM: Pozrite si, akú nádheru z ľadu vytvorili umelci z celého sveta v Tatrách

Už druhý ročník medzinárodných majstrovstiev sveta v tesaní ľadových sôch prilákal na Hrebienok turistov z celého sveta. Spolu sa ich na jednom mieste zišlo viac ako 28 000. Návštevníci obdivovali nielen ľadovú nádheru, ale aj dominantu tejto zimy vo Vysokých Tatrách – Tatranský ľadový dóm.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Pozrite si, akú nádheru z ľadu vytvorili umelci z celého sveta v Tatrách
Zdroj: Dnes24.sk

V priebehu troch dní si sily v tesaní ľadových sôch zmeralo desať tímov z celého sveta. Umelci z Česka, Poľska, Maďarska, Rumunska, Srbska, Fínska, Ruska, Veľkej Británie, Japonska, ale aj domáceho Slovenska si medzi sebou rozdelili 46 ton ľadu, aby vytvorili čo najkrajšie a najoriginálnejšie sochy. „Oproti minulému roku sme zaznamenali nárast návštevnosti o viac ako 35%. Dôvodom takéhoto nárastu bolo aj špičkové obsadenie nielen vo výbere viacerých tímov sveta, ktorí sa zúčastnili súťaže, ale aj kultúrneho programu,“ povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Slováci vytesali z ľadu pohostinnosť

Prácu jednotlivých tímoch hodnotila v priebehu troch súťažných dní odborná porota, ktorá každý deň zvolila tri najlepšie práce. S prvou témou medveď si najlepšie poradili umelci z Japonska, za nimi nasledovali Briti a tretí skončili Slováci.

Druhej témy, Krajina odkiaľ pochádzam, sa najlepšie zhostili Fíni, druhí skončili Rusi a tretí boli Maďari. V nedeľu mali umelci vo vytváraní sôch voľnú tému. Tú najlepšie zvládli opäť Japonci, Fíni a na treťom mieste sa umiestnili Česi.

Najúspešnejším tímom sa stalo Japonsko, ktoré zvíťazilo dvakrát. Svojich favoritov si mohli vybrať aj návštevníci podujatia. V piatok sa divákom najviac páčila tvorba Japoncov, v sobotu a nedeľu domáci tím zo Slovenska.

Dominantou je Tatranský ľadový dóm

Veľký úspech počas ľadového víkendu na Hrebienku zaznamenal aj tatranský čínsky múr. Návštevníkov neodradilo ani dlhé čakanie, aby sa mohli ním prejsť, pozrieť si ľadové výtvory z výšky, ale najmä sa dostať k jednej z najväčších atrakcií tejto zimy – Tatranskému ľadovému dómu. Autorom tohto veľkolepého projektu je František Bálek z Českej republiky, ktorý ho spolu s ďalšími sochármi postavil z 28 ton ľadu.

Studený dojem z interiéru Tatranského dómu zohrievajú lavice pokryté kožušinami, látková dekorácia stropu, množstvo svetiel a k dokonalosti priestor privedú aj krištáľové lustre. „Tento projekt považujem za jeden z najkrajších, ktorý sa mi podarilo v poslednom čase vytvoriť. Som rád, že si našiel medzi turistami zo Slovenska, ale aj širšieho okolia veľkú popularitu. Verím, že počasie vydrží čím dlhšie, aby sa dominanta Hrebienka neroztopila,“ povedal autor Tatranského ľadového dómu František Bálek.

Sochy budú na Hrebienku, pokiaľ sa neroztopia

Súťaž v stavaní ľadových sôch doplnil každý deň kultúrny program. V piatok sa predstavil Marián Čekovský s Natašou Džunkovou, v sobotu návštevníkov potešila svojim spevom Katka Knechtová a v nedeľu podujatie uzavrela veľkolepá ľadová šou maďarského umelca Zsolta M. Tótha. Vytvorené sochy budú môcť návštevníci Vysokých Tatier obdivovať aj v priebehu ďalších mesiacov, ale ako dlho, tak to bude závisieť od počasia.

Student24/Simona Ivančáková, foto: autorka

Pozrite si, akú nádheru z ľadu vytvorili umelci z celého sveta v Tatrách
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM