Stanislav Černák Rôzne

Medzinárodné ocenenie pre zvolenskú ZŠ: Jej projekt zaujal nepredvídateľným humorom

Základná škola na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene získala v týchto dňoch cenu v súťaži cezhraničných školských projektov Akadémie stredoeurópskych škôl – aces, za spracovanie témy mediálna gramotnosť.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodné ocenenie pre zvolenskú ZŠ: Jej projekt zaujal nepredvídateľným humorom
Zdroj: TASR

Projekt školy s názvom „Vyzývam Ťa, aby si prehovoril !“, ktorý realizovali v spolupráci so slovinskou školou, zaujal porotu nepredvídateľným humorom a nezvyčajnou kreativitou. Veľmi serióznu tému sa študentom podarilo spracovať spôsobom, ktorý robí učenie zaujímavým a príjemným zážitkom.

„Projektom sme chceli zvýšiť úroveň individuálneho povedomia o vplyve masmédií na naše vnímanie sveta. V prvom rade sme chceli viesť žiakov k tomu, aby kriticky vyhodnocovali informácie a vyhýbali sa tak riziku manipulácie. Cezhraničná spolupráca je vynikajúcim východiskom, aby sa žiaci naučili, že napriek rôznorodému kultúrnemu a sociálnemu pozadiu vyznávame rovnaké hodnoty. V druhom rade sme chceli viesť žiakov k tomu, aby vyjadrili svoj názor s ohľadom na zodpovednosť, ktorú máme ako tvorcovia informácií“, povedal Michal Almáši, pedagóg zo Základnej školy na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene.

Záverečné podujatie sa uskutočnilo v Senci za účasti 230 žiakov a učiteľov z 15 krajín. Akadémia stredoeurópskych škôl – aces je jednou z najväčších medzinárodných sietí škôl v Európe, ktorá združuje 15 partnerských krajín. Do minuloročnej projektovej súťaže na tému mediálna gramotnosť sa prihlásilo 400 škôl, z ktorých 107 získalo grant. Do šiesteho ročníka medzinárodnej súťaže sa zapojil aj rekordný počet škôl zo Slovenska, z ktorých až 12 projektových partnerstiev sa dostalo do užšieho výberu medzinárodnej komisie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM