Kornel Kubík Udalosti

Ocenili NAJ podnikateľské nápady mladých Slovákov: Bodovala aj kabelka, čo nabije mobil

Excelentný večer plný nápadov a ideí mladých podnikateľov. Aj tieto prívlastky si vyslúžilo včerajšie vyhodnotenie súťaže Podnikateľský nápad roka 2014. Víťazom sa stal sledovací systém Pygmalios Analytic. Ktoré ďalšie nápady uspeli?

Ilustračný obrázok k článku Ocenili NAJ podnikateľské nápady mladých Slovákov: Bodovala aj kabelka, čo nabije mobil
Zdroj: Dnes24.sk

Tím šiestich mladých IT-čkárov (na foto) získal na svoje podnikanie 330 000 €. Uspeli s projektom Pygmalios Analytics, ktorý je zameraný na sledovanie a analýzu objektov, tovaru, zákazníkov, či ľudí v priemysle a v obchode.

Za regionálny nápad roka pre východne Slovensko cenu získal projekt Heat for Energy, ktorý premieňa zvyškovú tepelnú energiu na elektrinu. Za región západného Slovenska ocenenie získal projekt UHF RFID mURM – rádiový modul, ktorý sa zameriava na monitorovania subjektov. Stredne Slovensko tento rok zostalo bez ceny.

Cenu verejnosti získalo duo dám, ktoré vytvorili ženskú kabelku Ladybag. Tá dokáže ohriať ruky, ale aj nabiť mobilný telefón. Špeciálne ocenenie Orange StartApp získala interaktívna webová a aplikácia CHART.tv, ktorá spája diváka a televízie.

Ocenenie predsedu poroty, ktorým bol Andrej Zaťko, riaditeľ J&T Banky Slovensko, získalo zaradenie OxyPole. Inovatívne zariadenie umožní potápanie bez ťažkých kyslíkových fliaš.

Prihlásili viac ako 400 nápadov

O súťaž Podnikateľský nápad roka, ktorú vyhlasuje Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS), je neustály nárast záujmu. „V tomto roku prilákala ešte o tretinu viac mladých ľudí a porota vyberala z viac ako 400 prihlásených. Pozorujeme tiež rast kvality prihlásených nápadov a tiež zásadné zlepšenie ich prezentácie. Mladí ľudia sa postupne učia, ako svoje inovatívne nápady nielen vytvoriť, ale aj „predať“,“ povedal predseda ZMPS Ján Solík.

Tento ročník bol aj trochu špecifický. „K tradičnej dominancii IT projektov pribudlo mnoho nápadov, ktorých výsledkom je fyzický produkt alebo inovatívna technológia. Zároveň sme spozorovali ešte jeden zaujímavý moment. Podnikateľský nápad roka motivoval k prihláseniu aj šikovných Slovákov žijúcich v zahraničí. Takýchto ľudí nájdeme aj medzi finalistami. Majú zahraničné skúsenosti, či vzdelanie a uvažujú o rozbehnutí podnikania na Slovensku, čo vnímam veľmi pozitívne,“ dodal Ján Solík.

Študent24/Matúš Sedlák

Foto: ZMPS

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM