Jaroslav Dodok Šport

OH 2012: Prvý rekord olympiády pokoril poloslepý človek

Najväčšia športová udalosť tohto roka odštartovala. Otvárací ceremoniál XXX. letnej olympiády, ktorej dejiskom je tentoraz Londýn, sprevádzala veľkolepá šou režiséra Dannyho Boyla. Máme tak za sebou oficiálne prvý deň letnej olympiády, ktorý prinieso

Najkrajší a najvtipnejší[/si­ze][/color]

Ako sme už spomínali v úvode, organizátori londýnskych hier pripravili na Olympijskom štadióne, kde sa dovedna zmestí 80 000 ľudí, veľkolepú šou, v ktorej nechýbalo skutočne nič, čo je od počiatku typicky britské. Celá scenéria sa začala vystúpením niekoľkých stoviek amatérskych hercov.

Nechýbal kúsok britskej kinematografie s Billom Cosbym, taktiež hudby s legendami ako Rolling Stones, liverpooslkými chlapcami z The Beatles či so skupinou Queen a veľkým hitom Bohemian Rhapsody. Potom už nasledovalo predstavenie 205 výprav, ktoré budú bojovať na olympiáde o cenné kovy a slávnostný ohňostroj. Celá šou vyšla Britov v prepočte na vyše 3 milióny eur.

Prvý olympijský rekord pokoril poloslepý človek[/size][/co­lor]

Lukostreľba. Jedna z olympijských disciplín, v ktorej musí mať človek nielen presnú mušku, ale hlavne dokonalú sústredenosť na cieľ, ktorý chce zasiahnuť. K tomu teda patrí aj výborný zrak. Tento svet je však plný paradoxov a jeden z nich sa stal ešte v piatok pred oficiálnym začiatkom olympiády v mužskej kvalifikácii lukostreľby.

Kórejský pretekár Im Dong Hyun je práve tým človekom, ktorý sa postaral o to, že prvý svetový rekord padol ešte pred začiatkom olympiády. Tento strelec si vystrieľal v dvanástich kolách s pomocou sedemdesiatich dvoch šípov 699 bodov, čím teda vytvoril nový olympijský rekord.

Na prvý pohľad sa to zdá byť vcelku normálne a určite pozoruhodné, no má to jeden háčik. 26-ročný reprezentant je poloslepý. Na jedno oko vidí len na 20%, na to druhé dokonca len na 10%. Podľa lekára sa mu žltý cieľ, ktorý ak ho strelci trafia, pripíšu si desať bodov, mihá pred očami a nemá šancu ho zamerať. Napriek tomu strieľa perfektne a láme svetové rekordy. Aj to zodpovedá o sile človeka. V hlavnom závode v sobotu to však pre Im Dong Hyuna na zlato nestačilo a uspokojiť sa nakoniec musel s bronzovou medailou.

Slovenské želiezka v ohni[/size][/co­lor]

Hneď v programe prvého dňa olympiády sme mohli sledovať vystúpenia niekoľkých slovenských reprezentantov. Ako prvá sa dostala na scénu v streľbe vzduchovou puškou na 10 m Daniela Pešková, ale súčet získaných bodov bol v porovnaní s Pekingom pre Danku ešte menší (396 – Peking, 395 – Londýn) a už ani vtedy jej to nestačilo na postup. V kvalifikácii skončila na 14.mieste a ďalej sa neprebojovala.

Druhou vystupujúcou Slovenkou bola mladá Denisa Smolenová, ktorá skočila do olympijského bazéna s cieľom zaplávať 100 metrov – motýlik s takým časom, aby sa dostala do semifinále, ale 59, 48 sekundy bolo veľmi veľa a stačilo jej to až na 28.miesto.

Sagan v súboji neuspel[/size][/co­lor]

Najväčším povestným želiezkom v ohni mal byť cyklista Peter Sagan, ktorému sa však nepodarilo naplniť stanovený cieľ pred olympiádou a skončil na 34.pozícii.

V sobotu sa v Londýne na centrálnych kurtoch Wimbledonu predstavili aj slovenskí tenisti. Ako prvý vybehol na scénu Lukáš Lacko, ale jeho výkon nestačil na Nemca Petzschnera a po setoch 6:7 a 1:6 v prospech súpera prehral 0:2. Rovnakým výsledkom sa skončil duel Dominiky Cibulkovej s Bulharkou Pironkovou. Po prehratom tajbrejku v prvom sete nestačila na rozbehnutú súperku ani v tom druhom a prehrala 6:7 a 2:6.

Potešenie pre slovenského fanúšika priniesla aspoň Daniela Hantuchová, ktorá do 2.kola postúpila po víťazstve nad Číňankou Li Na v trojsetovej bitke v pomeroch 6:2, 3:6 a 6:3.

student24/eSports Autor: Tomáš Kyselica foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM