Orechovníčky ako od starej mamy: Vaše deti vás budú za túto desiatu milovať!

Domáca orechová plnka je proste domáca orechová plnka. Viete presne, koľko orechov ste použili, a určite viete aj to, že práve orechy sú tak prospešné aj pre naše deti. A tá vôňa!

Slávka Habrmanová/food blogerka
Ilustračný obrázok k článku Orechovníčky ako od starej mamy:  Vaše deti vás budú za túto desiatu milovať!

Mnohí z nás nielen poznajú, ale aj oceňujú nutričné hodnoty a kvalitu vlašských orechov. Sú bohatým zdrojom prospešných tukov, dodajú nám potrebnú dávku energie a dostatočne nás zasýtia.

Práve na jeseň predstavujú orechy ideálnu a zdravú náplň do rôznych koláčikov, rohlíčkov či buchtičiek. Aj vaše deti si prídu na svoje, pokiaľ im niečo takého ponúknete napríklad na desiatu.

A stačí tak málo: múku, cukor, maslo, smotanu; žiadne náplne od výmyslu sveta, ale úplne klasické vlašské orechy. Pokiaľ si svoje lahôdky pripravíte naozaj poctivo, pochutí si na nich celá rodina.

Tradičné orechovníčky so smotanou

Potrebujeme:

  • 250 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 200 g cukru,
  • štipku soli,
  • 2 dkg kvasníc,
  • 1 kyslá smotana K-Classic,
  • 500 g K-Classic hladkej múky,
  • 400–500 g vlašských orechov,
  • 1 dcl K-Classic mlieka.

Postup:
Urobíme si kvások, a to tak, že kvasnice necháme nakysnúť v mlieku s trochou cukru. Pridáme preosiatu múku, maslo, 1 vajce, 100 g cukru a tiež smotanu a štipku soli. Dôkladne zamiesime cesto a necháme ho v chladničke na hodinku stuhnúť.

Pomleté orechy si zatiaľ zriedime s trochou mlieka a premiešame so 100 g cukru. Cesto si nakrájame na obdĺžniky. Na ne dáme orechovú náplň a stočíme. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme na 180 stupňov asi pol hodinu.

Náš tip:

Namiesto orechov môžete použiť aj mak, ide tiež o zdravú a tradičnú surovinu našich starých mám.

Pre všetky potrebné ingrediencie sa zastavte v obchodnom reťazci Kaufland.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Dnes24.sk