Rastislav Búgel Šport

Parádne kúsky vo vzduchu. Nad Nitrou lieta 123 pilotov

Nitra hostí tradičnú plachtársku súťaž a je sa opäť raz na čo pozerať. Až 123 pilotov bezmotorových lietadiel z osemnástich krajín sa stretlo na letisku, aby sa porátalo s náročnými leteckými úlohami.

Od Británie po Austráliu. Také je zloženie desiatich tuctov pilotov bezmotorových lietadiel, ktorý sa stretli na letisku Nitra – Janíkovce na tohtoročnom Pribina Cup-e. Na tomto tradičnom plachtárskom podujatí má zastúpenie dokopy 18 krajín.

Súťažiaci v 4 kategóriách musia plniť často veľmi náročné letecké úlohy. Štartuje sa podľa počasia v ranných hodinách, dosadá sa často až pred západom slnka. Nároky na kvalitu pilotov sú značné. Psychická aj fyzická pripravenosť a absolútne zžitie sa so strojom sú samozrejmosťou.

História súťaže siaha až do roku 2004. Odvtedy sa stal Pribina Cup tradičným a vyhľadávaným podujatím letcov z celého sveta. Narastajúca úroveň súťaže a skvelé poveternostné podmienky v okolí letiska a jeho vhodná poloha, dávajú tušiť výbornej kvalite celého stretnutia.

A spokojní sú aj piloti ubytovaní v kempe priamo v priestore letiska. Tí si akciu pochvaľujú.** „Výborné podmienky! Po večeroch skvelé posedenia a rozhovory s ostatnými pilotmi. Viacerí z nás sú už priatelia a na Pribinovi sa stretávame každý rok,“** prezradil jeden z pravidelných účastníkov.

pribinaCIP2012
98
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM