Kornel Kubík Rôzne

Pellegrini ako minister končí: Vieme, kto sa má stať novým šéfom školstva

Školstvo bude mať opäť nového šéfa. Novým predsedom Národnej rady SR sa má totiž stať súčasný minister školstva a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini ako minister končí: Vieme, kto sa má stať novým šéfom školstva
Zdroj: TASR

Po dnešnom rokovaní predsedníctva vládnej strany to oznámil šéf Smeru-SD a premiér Robert Fico. Pellegrini nahradí predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), ktorý sa postu druhého najvyššieho ústavného činiteľa vzdal.

Do funkcie majú Pellegriniho zvoliť v tajnej voľbe poslanci v utorok (25.11.) popoludní. Pellegrini bol ministrom školstva len od júla 2014, keď nahradil Dušana Čaploviča (Smer-SD). Predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií.

Fico zároveň uviedol, že Pellegrini podá ako minister demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku v utorok dopoludnia a jeho nástupcom vo vláde sa stane súčasný štátny tajomník rezortu školstva Juraj Draxler.

Juraj Draxler sa narodil v roku 1975. Vyštudoval komparatívnu politológiu na University of York vo Veľkej Británii ako štipendista britskej vlády a integrované sociálne vedy na Jacobs University v Nemecku. V minulosti pôsobil ako novinár v agentúre Reuters.

V oblasti školstva, vedy a výskumu začal pracovať v roku 2005 ako výskumný pracovník prestížneho Centre for European Policy Studies (CEPS) v Bruseli. Ako vysokoškolský učiteľ pôsobil na University of New York v Prahe a vyučoval aj na tamojšej Angloamerickej univerzite.

V lete 2014 sa stal poradcom ministra školstva, vedy, výskumu a športu. V septembri 2014 ho minister školstva Peter Pellegrini vymenoval za štátneho tajomníka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM