Jaroslav Dodok Rôzne

Písomné maturity sprevádzali falošné výsledky či krádež dokumentov

Maturanti majú písomnú časť skúšok dospelosti za sebou. Ani tento rok sa písomné maturity neobišli bez falošných výsledkov na internete.Skúšky sprevádzala krádež škatule s maturitnou dokumentáciou z obvodného úradu v Bratislave, ktorú vyšetruje polícia.

Ilustračný obrázok k článku Písomné maturity sprevádzali falošné výsledky či krádež dokumentov
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Snehová kalamita prekvapila maturantov

Maturity postihlo aj zlé počasie, kvôli ktorému boli skúšky z maďarčiny a ukrajinčiny presunuté z piatka (15.3.) na dnes.

„Najväčší nápor spôsobila piatková snehová kalamita. Prvýkrát sme museli extrémne zasiahnuť do priebehu maturitných skúšok a presunúť ich na nasledujúci týždeň. To sa nám ešte v histórii písomných maturít nestalo, aby počasie zasiahlo do maturitných skúšok,“ zhodnotila šéfka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská.

Zároveň ocenila riaditeľov za dobrú koordináciu napriek komplikáciám. Niektorí išli po testy aj v piatok (15.3.) ráno o 6.00 h, napokon sa však maturita presunula a po testy museli prísť znova v pondelok. Z ukrajinského a maďarského jazyka maturovalo tento rok spolu vyše 2200 žiakov.

Aj keď sa internetom šírili začiatkom týždňa údajné výsledky testov zo slovenčiny a v pondelok (12.3.) v noci niekto ukradol škatuľu s materiálmi k maturite, podľa Kanovskej sa preukázalo, že obsah maturitných testov na verejnosť neunikol.

Najmenej sa maturovalo z taliančiny

Minister školstva Dušan Čaplovič dnes vyhlásil, že poďakovanie patrí všetkým, ktorí svojou objektívnosťou a odbornosťou zabezpečili na školách také podmienky, aby mohli byť v celoslovenskom meradle ohodnotené vedomosti, schopnosti a zručnosti našich žiakov.

Písomné maturity začali v utorok (12.3.) testom a slohom zo slovenčiny. V stredu (13.3.) pokračovali cudzími jazykmi. Vyše 70 percent maturantov si zvolilo angličtinu, najmenej, len 19 študentov, si ako povinný cudzí jazyk vybralo taliančinu. Vo štvrtok (14.3.) prišiel na rad test z matematiky, z ktorej skladalo skúšku dospelosti tento rok 9020 maturantov. Maturitný týždeň zakončil dnes maďarský a ukrajinský jazyk a literatúra.

Náhradný termín písomných maturít je naplánovaný na 16. – 19. apríla 2013. Školy dostanú výsledky písomných maturít najneskôr desať dní pred začiatkom ústnych maturít, teda pred odchodom žiakov na akademický týždeň. Ústne maturity sa na školách začínajú 20. mája.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM