Jaroslav Dodok Šport

Po celom dni oceniť poriadnu vatru - to treba zažiť

Ráno vylezieš z teplého spacáku do krásnej zimnej prírody, zabojuješ s na kosť zmrznutými vibramami. Spomenieš si na svoju mäkkú posteľ kdesi ďaleko a uvedomíš si, v akom pohodlí si bežne žiješ. A návrat z niekoľkodenného zimného kurzu môže byť začiatkom tvojej celoživotnej lásky k zime.

Ilustračný obrázok k článku Po celom dni oceniť poriadnu vatru - to treba zažiť
Foto: Jaroslav Dodok

"Na svoju prvú zimnú akciu som sa rozhodol ísť z jednoduchého dôvodu – miloval som leto a štvalo ma, že zima je pre mňa iba niekoľko mesiacov, kedy čakám, kým sa zasa oteplí, " spomína Andrej, ktorý pripravuje zimný kurz Cestou Zimy pod hlavičkou Mládežníckej organizácie Plusko.

Prečo vlastne názov Cestou Zimy?

Putovanie dáva človeku poznanie, nadhľad a priateľstvo. Dáva spätnú väzbu k tomu, ako žijeme a akí sme. Putovanie a pobyt v náročnej zimnej krajine to všetko iba znásobuje. Samotný kurz preto pozostáva z trojdňovej putovnej časti Kremnickými vrchmi a pobytovej časti v okolí chalupy na samote na Kordíkoch. Priestor teda bude ako na zimnú turistiku, tak aj na zážitkový program, na ktorý sa Plusko špecializuje už desať rokov. Aby sme prehĺbili vlastné sebapoznanie, témou kurzu je otázka, čo je vlastne v živote dôležité – a ako s tým zaobchádzame.

Na čo je to teda celé dobré?

„Zima je krásne obdobie, no zároveň drsné, " vysvetľuje Andrej a dodáva, “ je to dobrá príležitosť pozrieť sa na svoje hodnoty a na to, čo je v skutočnosti to dôležité – aj na to chceme dať prostredníctvom nášho zážitkového programu priestor na kurze. No a samozrejme, na vlastnej koži sa naučiť pohybovať sa v zimnej prírode, zažiť si noc na snehu, vyskúšať si vychytávky k vareniu v zime, či po celom dni oceniť poriadnu vatru – to treba zažiť"

Láka ťa zbaliť batoh, obuť topánky a vyraziť Cestou Zimy a pritom sa obávaš, že nemáš dosť skúseností? Kurz nie je určený iba zimným nováčikom, cieľom organizátorov je vytvoriť pestrú skupinu mladých ľudí, ktorí sa svojimi skúsenosťami a pohľadmi na život dokážu vzájomne obohatiť.

Viac informácií ku kurzu a k prihláseniu sa nachádza na stránkach http://zimnykurz.plusko.net a na facebooku je vytvorená udalosť – https://www.facebook.com/…35279859141/ . Po výbere finálnej účastníckej skupiny čaká záujemcov približne mesačná prípravná fáza, ktorej cieľom, ako sa píše na stránkach kurzu, je pripraviť sa na samotný pobyt v zimnej prírode.

S prihlásením netreba váhať – termín na vyplnenie prihlasovacieho dotazníka je 28.11.2012

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM