Monika Vengrínová Rozhovor

Nadšenci freerunningu a ich kúsky pod Tatrami: Toto doma radšej neskúšajte!

Schody, obrubníky, zábradlia, betónové múry. Nič z toho pre týchto chalanov nie je prekážkou. Svoju cestu do školy, či na autobus si tak dokážu uľahčiť a skrátiť aj o niekoľko minút. To, čo robia však nie je vandalizmus, ale životný štýl.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci freerunningu a ich kúsky pod Tatrami: Toto doma radšej neskúšajte!
Foto: Jaroslav Dodok

Skupina desiatich chalanov z rôznych kútov Slovenska od Popradu, cez Ružomberok, Levice až po Bratislavu trávi svoj voľný čas inak, ako väčšina ich rovesníkov. Ich vášňou sú saltá, premety, skoky, beh cez prekážky. Len preskočiť im však nestačí. Pri pohľade na nich sa mnohým zatají dych.

Tím UrbanFreedom funguje od začiatku roku 2010 a jej členovia praktizujú, pre laikov neznáme disciplíny ako sú Parkour, Freerunning, Tricking a Streetstunts. „Parkour je vlastne beh. Ide o to, aby sa človek čo najrýchlejšie dostal z bodu A do bodu B. Freerun je o slobode, voľnosti. Človek je pri ňom sám sebou a môže robiť, čo chce. Vybehnúť na ulicu a preskakovať budovy napríklad. No a Tricking je určité bojové umenie, do ktorého patria kopy, saltá a pod.,“ vysvetľuje podstatu toho, čo chalani robia ich teamleader Patrik Kubuš.

Zábava sa zmenila na životný štýl

Práve on dal celú skupinu dokopy. Tá nefunguje komerčne, chalani to robia sami pre seba. Ponuky na vystúpenia sa už však začali hrnúť. Po troch rokoch fungovania sa tak dostávajú do povedomia verejnosti a za sebou majú zhruba sedem verejných vystúpení. „Ja som to spočiatku bral ako zábavu, ale postupne sa to zmenilo na životný štýl. Veľmi ma to chytilo a skutočne ma to baví. Už bez toho neviem fungovať, je to proste v krvi,“ zveruje sa Patrik.

Skupina sa stretáva každú sobotu v Tatranskej Lomnici. Momentálne trénujú vo vnútri pre sneh a ľad, čo predstavuje pri kúskoch, ktoré predvádzajú veľké nebezpečenstvo, v ostatných ročných obdobiach sa však tréningy presúvajú von. Okrem pravidelných stretnutí sa zúčastňujú i rôznych mítingov, kam prichádzajú ľudia z celého Slovenska.

Trénovať môžu všetci bez obmedzenia

Klubov, ktoré sa u nás Freerunningu venujú je podľa Patrikových slov plno. Vekové obmedzenie prakticky neexistuje: „Môže to robiť skutočne každý. Poznám takých, ktorí začínajú v deviatich, i takých, ktorí trénujú ešte v tridsať päťke, štyridsiatke. V našom tíme je vekový rozsah od šestnásť do dvadsať rokov“.

Inšpiráciu pre prvky, ktoré chalani trénujú, hľadajú na internete alebo si ich vymýšľajú sami. I tie ale napredujú. Čo bolo ešte pred pár rokmi nepredstaviteľné, je dnes samozrejmosťou. Pre nás laikov však neuveriteľné. Potvrdzujú to i reakcie okolia. „Ľudia, ktorí nás vidia kdesi vonku, sa delia na dve skupiny. Tá prvá má pocit, že to, čo robíme je vandalizmus, druhá to berie pozitívne. Jednoducho nefajčíme, nepijeme, nefetujeme, neflákame sa, ale robíme niečo pre seba,“ vysvetľuje vedúci tímu.

Zranenia sa chalanom nevyhýbajú

Že však ide o dosť nebezpečný koníček, je jasné na prvý pohľad. A i keď chalanov z tímu zatiaľ vážnejšie zranenia obchádzajú, modrinám, odreninám, či zlomeninám sa vyhnúť nedá. „Jasné, stane sa, ale je to o psychike, o motivácií postaviť sa. Vždy vstať o jedenkrát viac, ako spadneš. Ľudia, ktorí týmto žijú sa len tak ľahko nevzdávajú, ani keď sa im niečo stane. Každý jednoducho ide za tým, čo chce,“ uvažuje Patrik.

Desaťčlenná skupina mladých chalanov tak neustále tvrdo trénuje, plánuje ďalšie vystúpenia i veľké video, ktoré sa bude točiť v lete. Po jeho zrealizovaní bude tím robiť nábor ďalších členov. Tí, ktorí však majú chuť prísť si len tak zatrénovať, či potrebujú pomôcť s nejakými prvkami, majú dvere otvorené. „Chodia sem i naši kamaráti, ktorí nie sú priamo v tíme, ale trénujú s nami a trénujú radi. Naozaj nie je problém pomôcť aj ďalším ľuďom. Každú sobotu od šestnástej sme na lezeckej stene v Tatranskej Lomnici. Alebo je možnosť nás kontaktovať na našom webe www.urbanfreedom.sk, či na facebookovom profile Urban Freedom – Slovakia Freerunning Team,“ dodáva na záver Paťo Kubuš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM