Stanislav Černák Rôzne

Podarilo sa im to: Mladí zvolenskí žiaci poletia do Číny na svetovú súťaž!

Napokon sa to pätici mladých zvolenských študentov podarilo. V júli odletia do Číny na majstrovstvá sveta v súťaži robotov.

Ilustračný obrázok k článku Podarilo sa im to: Mladí zvolenskí žiaci poletia do Číny na svetovú súťaž!
Zdroj: Dnes24.sk

Žiaci zo základnej školy na Jilemnického ulici 2 vo Zvolene, ktorí sa stali víťazmi celoslovenskej súťaže v robotike, poletia do Číny na svetovú súťaž robotov RoboCup Junior 2015. Súťažiť budú s tímami z viac ako 45 krajín. Exkluzívnym partnerom žiakov je slovenská IT spoločnosť PosAm, ktorá zabezpečila pre žiakov aj celú účasť.

Súťaž sa bude konať už o mesiac, od 19. do 22. júla v čínskom meste Hefei. Žiaci zo základnej školy vo Zvolene budú súťažiť v kategórii Záchranca. Úlohou v záchranárskej kategórii je postaviť robota, ktorý je plne autonómny a ktorý musí po vyznačenej trati prejsť bludisko, obísť prekážky, prekonať prevýšenie, vymotať sa z križovatky a identifikovať a preniesť „obeť nešťastia“ do evakuačnej zóny. Pri tom všetkom je potrebné nazbierať čo najvyšší počet bodov, ktoré sa udeľujú za prejdenú miestnosť, prejdený most, zvládnutie prerušenia trate, obídenie prekážky a nájdenú obeť.

„Pre nás je to dôležitá podpora od spoločnosti, ktorej filozofiou sú užitočné technológie. Aj my sa snažíme, aby vzdelávanie, ktoré dávame žiakom, bolo užitočné. Pre ich rozvoj, kariéru aj pre ich okolie,“ povedala riaditeľka Základnej školy Ľuboslava Bieliková.

Tím RoboGen vedie učiteľ informatiky Maroš Hudík. Jeho členmi sú Martin Katriňák, Dominik Radler, Andrej Slovák, Matúš Garaj a Tomáš Hitka. Názov tímu si chlapci zložili z oblasti svojho záujmu (Robotika) a z názvu špeciálneho programu pre nadané deti APROGEN (Alternatívny program edukácie nadaných), ktorého sú súčasťou.

Tradícia podujatia RoboCup sa začala už v roku 1997. Jej cieľom je propagovať robotiku a pokrok v oblasti vývoja umelej inteligencie. Víziou je, že v budúcnosti tím plne autonómnych humanoidných robotov – futbalistov porazí skutočných futbalových šampiónov z mäsa a kostí. V ostatných rokoch sa robotického šampionátu zúčastňujú stovky tímov z desiatok krajín z celého sveta. V rámci podujatia dostávajú priestor aj tí najmladší. V juniorskej kategórii RoboCup Junior, ktorá nemá žiadne spodné vekové obmedzenie, sa bojuje v troch súťažných kategóriách: Futbal, Tanec a Záchranca.

Čítajte tiež:

Mimoriadny úspech zvolenských žiakov: Postúpili na majstrovstvá sveta, ale… na cestu chýbajú peniaze

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM