Ľubomír Hudačko Festivaly

Pohoda potvrdila veľké meno hudobného sveta: Do Trenčína zavíta Björk

Keď na Islande vybuchne sopka, pulzujúci život európskych letísk sa na chvíľu zastaví. Tentokrát sa však zo "Zeme ohňa a ľadu" chystá explózia, ktorá presmeruje mnohých na letisko v Trenčíne a život na ňom rozprúdi nevídaným spôsobom. Na festivale Pohoda totiž vystúpi Björk.

Ilustračný obrázok k článku Pohoda potvrdila veľké meno hudobného sveta: Do Trenčína zavíta Björk
Zdroj: TASR

Björk je súčasťou hudobného biznisu od roku 1977, kedy ako jedenásťročné dievča vydala album Björk. V 80-tych rokoch pôsobila vo viacerých zoskupeniach ako KUKL či The Sugarcubes.

Búra hranice medzi žánrami

Sólovú dráhu začala v roku 1993 debutovým albumom s názvom Debut. Pre jej hudbu je charakteristické búranie hraníc medzi žánrami. Vo svojich skladbách spája akustické a elektronické prvky s neúnavnou invenciou. Jazdí pritom mimo koľají zaužívaných rytmických a harmonických vzorov.

Originálne sample sú autentickými nahrávkami zvukov prírody a bežného dňa. Tradície, mytológiu a nespútanú prírodu Islandu spútava Björk do tónov a rytmov v piesňach ako All Is Full Of Love či Joga. Inšpirácia domovom sa tiahne celou jej tvorbou. Album Biophilia vydala ako sériu interaktívnych aplikácií. Tie sa stali súčasťou stálej zbierky Múzea moderných umení (MoMA) v New Yorku. To isté múzeum uvedie v marci tohto roku retrospektívnu výstavu venovanú rozmanitému dielu Björk. V januári vydala svoj ôsmy štúdiový album Vulnicura, ktorému dominuje téma lásky a žiaľu nad rozchodom.

14 nominácií na Grammy

Od vydania Debutu predala Björk cez 20 miliónov albumov po celom svete. Štyrikrát vyhrala Brit Awards, štyrikrát MTV Video Music Awards, raz MOJO Awards, trikrát UK Music Video Awards, dvadsaťjedenkrát Icelandic Music Awards. V roku 2010 získala prestížne ocenenie „Polar Music Prize“ od Švédskej kráľovskej hudobnej akadémie za „hlboko osobnú hudbu a texty, precízne aranžmány a jedinečný hlas.“

Okrem toho bola 14 krát nominovaná na ocenenie Grammy. Za účinkovanie a hudbu k filmu Tanečnica v tme si vyslúžila nomináciu na Oskara, 2 nominácie na ocenenie Zlatý glóbus a cenu pre najlepšiu herečku na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

Jej hlas, piesne, albumy a videá sú súčasťou mnohých historických rebríčkov renomovaných hudobných časopisov. Island je závislý od importu potravín z celého sveta. Sveta je naopak závislý od importu islandskej hudby. Sigur Rós, Múm, Of Monsters and Men, Ólafur Arnalds a predovšetkým Björk sú toho živým dôkazom.

foto: ilustračné

Do Trenčína príde Bjork: Budeme počuť aj tento hit?
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM