Monika Vengrínová Rozhovor

Popradčan Ľudovít (21) miluje Skki trikke: Aktuálne si užíva víťazstvo z medzinárodných majstrovstiev

Ľudovít Šoltés má 21 rokov, študuje na športovej fakulte v Brne a manažment doma v Poprade. Päť sezón sa venuje rozhodovaniu hokeja a jeho vášňou je jazda na trikke. V lete po uliciach preháňa športový, v zime vyťahuje Skki trikke. A darí sa mu na ňom i súťažne.

Ilustračný obrázok k článku Popradčan Ľudovít (21) miluje Skki trikke: Aktuálne si užíva víťazstvo z medzinárodných majstrovstiev
Zdroj: Dnes24.sk
  • Zrejme väčšina ľudí netuší, čo to Skki trikke vlastne je. Uvedieš nás do obrazu?

Trikke pochádza z USA. Sú tri kolesá alebo tri lyže spojené „s volantom“ cez otočný kĺb. Zimná verzia – Skki trikke slúži na jazdu dolu z kopca. Lyžiar – trikker na ňom stoji a prenášaním váhy ako na lyžiach zatáča alebo brzdí podľa potreby. Ski trikke je predovšetkým zábava, tak ako lyže alebo snowboard. Je tiež veľmi vhodný aj pre tých, ktorí už nemôžu lyžovať pre problémy s kolenami. Pre nich ponúka Skki trikke nový lyžiarsky život. Na trikku nie je viazanie, stačia obyčajné zimné topánky. Každý si nastaví nohu tak, aby ho nebolela. Pracuje celé telo a váha je rozložená aj na ruky, ktoré sa držia volantu, preto nie sú kolená preťažované.

  • Ako si sa s k tomuto, dosť netradičnému športu, dostal? 

Bolo to vďaka partnerovi mojej mamy, ktorý mal problémy s kolenami a tak hľadal riešenie. A našiel SKKI TRIKKE. Ja som to prvýkrát vyskúšal pred štyrmi rokmi a odvtedy sa venujem len tomu, lyže a snowboard išli bokom.

  • Čím je Skki Trikke iný, možno náročnejší, príp. jednoduchší ako klasické lyžovanie? 

Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, jazda na Skki Trikku je bezpečná, ľahká a jednoduchá. Učenie sa s inštruktorom na modrej zjazdovke každý zvládne do pol hodiny. V priebehu jedného dňa sa jazdí na červených a čiernych zjazdovkách. Bez inštruktora učenie trvá o jeden, dva dni dlhšie. To sa nedá ani na lyžiach, ani na snowborde. Na Skki trikku pracuje celé telo a nie sú zaťažené len nohy a preto trikker vydrží na svahu jazdiť viac a dlhšie, ako priemerný lyžiar. Trikke je jednoducho zariadenie pre celú rodinu a môže na ňom jazdiť každý, kto ho unesie a má akú-takú kondičku.To je jediné obmedzenie. Trikku nevadia bubny, ľad, ani mäkký sneh. Na freeride je však málo vhodný.

  • Jazdíš sám alebo v rámci nejakého športového klubu?

V Poprade sme vytvorili mini tím SLOVAKIA SKKI TRIKKE TEAM. Jeho vedúcim, ktorí je zároveň i sponzorom a samozrejme tiež jazdcom, je Peter Frank. Druhým jazdcom som ja a medzi nami máme aj jednu ženu, moju sestru Janku Šoltésovú. Radi však privítame i ďalších jazdcov, ktorí majú chuť pridať sa k nám.

  • Kde a ako často trénujete?

Sme amatéri a preto jazdíme len vo svojom voľnom čase. Trénujeme najmä v Jasnej, ale príležitostne chodievame aj do Álp. Okrem toho s najlepšími Poliakmi jazdíme na spoločných stretnutiach. Trénuje sa celý rok, hlavne kondícia. Tá je na pretekoch nutná.

  • Skki trikke je súťažný šport. Súťaží ale asi nie je veľa…

Jedny preteky organizujú v USA, druhé sa konajú raz ročne v Poľsku. Tento rok to bolo v poľskej Muszynie a išlo o 7. medzinárodné majstrovstvá. Trvali štyri dni, od 26.februára do 1.marca a organizoval ich prezident SKKI TRIKKE EUROPE Tomasz Dziedzic.

  • V akých disciplínach sa súťažilo?

Disciplíny boli dve. Prvou bol extrémny zjazd na prírodnej sánkarskej dráhe. Trať bola úzka, s mantinelmi v zákrutách. Pri každom malom pribrzdení sa strácalo na poradí. Rýchlosť sa naberala ľahko, ale trať bola len pre odvážnejších. Po piatkových tréningoch už neštartovali všetci. Bolo to dosť náročne. Celkovo boli tri kolá, každý štartoval samostatne a zjazd sa bodoval podľa poradia. Víťaz z Bielsko –Bialej vyhral suverénne všetky tri jazdy. Druhá disciplína sa konala v nedeľu. Jej názov je 4– cross a jazdí sa na svahu medzi bránkami. Celkovo bolo sedem kôl a štartovalo sa po štyroch jazdcoch. Tu už štartovali aj ženy. Celkovo išlo tridsať najlepších trikkerov.

  • Ako sa išlo tebe osobne?

V piatok sme celý deň trénovali a spoznávali trať, nakoľko bola v tomto roku zmenená. Večer hlavný sponzor zorganizoval nočnú súťaž pod umelým osvetlením. To bolo tiež veľmi zaujímavé. V sobotu bola prvá disciplína – extrémny zjazd, v ktorej som po troch kolách obsadil celkové siedme miesto. Náš vedúci tímu Peťo Frank obsadil šieste miesto. Rozhodovala rýchlosť, skúsenosti a odvaha. V nedeľu sa konala disciplína 4– cross, ktorá nám veľmi sadla, lebo sa ukázali výsledky nášho tréningu a dobrej kondície. Nakoniec viac rozhodol dobrý štart, ako rýchlosť na trati. Tu rýchlosť nemala až taký vplyv. Ja som obsadil po siedmich kolách prvé miesto, sestra Janka tiež prvé miesto medzi ženami.

  • Súťaží je veľmi málo, konkurencia bola asi dosť silná…

To áno. Konkurencia bola veľká. Boli tam hlavne najlepší jazdci z Poľska, Holandska a Slovenska. V minulosti štartovali aj pretekári z USA, Talianska a Rakúska.

  • Aký je to pocit zvíťaziť?

Po sobotnom zjazde som mal zmiešané pocity. Ráno, keď sme odchádzali z hotela na svah, som ani vo sne nedúfal, že domov sa budem vracať s pohárom za prvé miesto. Keď som však aj po štvrtej jazde mal stále najvyšší počet bodov, začal som si uvedomovať, že môžem získať nejaký kov. Po šiestom kole sme mali dvaja rovnaký počet bodov a obaja sme chceli vyhrať. V poslednom siedmom kole nás organizátori vyžrebovali do spoločného zjazdu, ja som štartoval z horšej pozície, takže som mal čo robiť. Našťastie som mal o dva kroky lepší štart, čím som sa dostal pred súperov. Na konci trate ma už spomínaný súťažiaci dobiehal a skutočne v cieli rozhodlo necelých 15 centimetrov o tom, že som vyhral. Stačilo desať metrov a bol by som prehral. Bol to neskutočný pocit. Okamžite som zabrzdil, pustil Skki trikke na zem a začal sa tešiť. Objal som súperov a bol som skutočne šťastný. Pri vyhlasovaní víťazov, v momente keď som vyšiel na najvyšší stupienok, som mal na všetkých skvelý výhľad a ani som nevedel, do ktorého fotoaparátu sa mám skôr pozerať. (úsmev). Následne na to, sa vyhlasovala ženská disciplína, kde ma vystriedala sestra. Takže radosť našej mamy a nášho vedúceho bola dvojnásobná.

  • Bol to tvoj prvý veľký úspech? A čo úspechy vášho tímu?

Čo sa týka mňa a sestry, pre nás to bol prvý veľký úspech. Vedúci nášho tímu však v januári v Taliansku vytvoril svetový rekord v jazde na Skki trikku, keď za jeden deň najazdil 126,5 kilometra, ktoré sa počítali dolu z kopca a prekonal 23 tisíc výškových metrov. To je veľmi náročné aj pre profesionálnych lyžiarov.

  • Čo ťa čaká najbližšie? 

Máme v pláne ísť zjazdiť francúsku muldu na Skalnatom Plese. Uvidíme či sa to podarí, bude záležať najmä na snehu.

Popradčan Ľudovít Šoltés víťazom v skki trikke v Poľsku
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM