Rôzne

Používate Android? Dajte si pozor na novú hrozbu!

Smartfóny a tablety využívajúce platformu Android sú ohrozené škodlivým kódom, ktorý využíva techniky počítačových červov. Obeť môže prísť o citlivé údaje aj finančné prostriedky.

Ilustračný obrázok k článku Používate Android? Dajte si pozor na novú hrozbu!
Zdroj: Webnoviny.sk

Červy sa šíria napríklad ako e-mailové prílohy, cez vymeniteľné médiá alebo škodlivé linky zavesené na sociálnych sieťach alebo vložené do e-mailovej správy. Škodlivý kód Android/Samsa­po.A pri nakazení androidového zariadenia pošle na všetky kontakty SMS s textom: „Je toto tvoja fotka?“ s linkom na škodlivý inštalačný balíček.

„Táto technika šírenia nie je na Windowse ničím výnimočná, pri Androide však ide o novinku,“ povedal výskumník spoločnosti Eset Róbert Lipovský.

Spomínaný škodlivý kód dokáže do infikovaného zariadenia sťahovať ďalšie škodlivé kódy, blokovať hovory, rovnako z neho dokáže extrahovať citlivé informácie a zasielať ich na útočníkov server. Telefónne číslo zariadenia registruje do prémiových SMS služieb, v dôsledku čoho môže majiteľ telefónu alebo tabletu reálne prísť o finančné prostriedky. Pred takýmto typom škodlivého androidového kódu sa možno chrániť neinštalovaním aplikácií z neoficiálnych android obchodov či používaním antivírusových riešení pre Android.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM