Rôzne

Pozrite si videoklip k piesni z dielne gymnazistov: Študenti posielajú odkaz do sveta

Zapojili sa do celoeurópskeho projektu, ktorého cieľom je upovedomenie širokej verejnosti o aktivitách EÚ. Piesňou a klipom posielajú odkaz Európskeho roka rozvoja 2015.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si videoklip k piesni z dielne gymnazistov: Študenti posielajú odkaz do sveta
Zdroj: YouTube.com

Pieseň What if … vytvorili Anna Kislíková a Martin Rusnák z Gymnázia v Snine v rámci programu Euroscola 2015. S videoklipom im pomohol Ľuboš Vasiľko a hrajú v ňom gymnazisti z uvedenej školy.

Klip je situovaný na lúke, kde sa prebúdza interpretka do nového rána, v ktorom naberá iný pohľad na svet. Podľa autora hudby Martina Rusnáka zatiaľ čo ona bojuje s každodennými povinnosťami, ktoré už väčšina ľudí nepozná, počas tohto dňa “mimo zhonu“ vidí ľudí, ktorí sú ľahostajní voči zdanlivým maličkostiam (ktorými sú však vážne hodnoty).

„Heslo Európskeho roku rozvoja znie: Náš svet, naša dôstojnosť, naša budúcnosť. Preto sme sa snažili poukázať na príčiny chudoby a vojen, a to ani nie tak v globále, ako skôr v poznaní toho, že zodpovednosť spoločnosti znamená v podstate zodpovednosť jednotlivcov, ktorí dokážu robiť naozaj veľké veci iba vtedy, ak si uvedomia dôležitosť zdanlivých maličkostí,“ hovorí hudobník. Základom zmeny zmýšľania spoločnosti je podľa neho zmena zmýšľania každého z nás. „Týmito jednotlivcami sme my všetci a zdanlivými maličkosťami sa často stávajú práve hodnoty, na ktoré poukazuje Európsky rok rozvoja 2015,“ vysvetľuje.

Svoje bohatstvo spočívajúce v pokoji a mieri si však podľa neho často nevážime. „Preto je pieseň práve úvahou jednotlivca nad tým, čo by si vážil a čo by robil lepšie práve vtedy, ak by sa oslobodil od komfortu, ktorý mu poskytuje dnešná doba. To, že úvahu posúva interpretka do hraničnej situácie svojho bytia, v ktorej jej začína záležať viac na veciach nemateriálnych, podčiarkuje posolstvo piesne,“ doplnil Martin Rusnák. Symbolom videa sa stal plyšový medvedík, ktorý je spájaný s čistou detskou dušou.

Študenti posielajú odkaz do svet
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM